Årets låg-histamin-julmeny tar form

Upplägget för årets låg-histamin-julbord börjar ta form. Iaf på pappret. Jag skrev ju lite om mina tankar kring julmaten och jag har nu klurat ut en snarare enkel meny (jag måste hinna laga/baka allt också). Så så här ser vår julmeny ut just nu, till två barn och tre inte kräsna vuxna. Här skapar vi nya julmatstraditioner! Om ni kommer på något existentiellt som fattas så får ni hojta till (så länge det är histaminsäkert).

Julgran

JULMATEN

Potatis (antagligen potatisklyftor eftersom kidsen gillar dem bättre än kokt potatis)
Köttbullar (jag har funderingar på en lite julig twist men har inte riktigt bestämt mig än, jag vill egentligen inte riskera att kidsen inte äter dem)
En grillad hel kyckling eller kalkon (beroende på vad jag får tag på fryst)
Sås av hemgjord buljong, mosade lingon och granatäppeljuice (den kommer jag att höfta ihop, så säker på min sak är jag :-D)
Snabbsyrade grönsaker
Kokt rödkål med äpple
Äppelmos (kyckling/kalkon med äppelmos är SÅ gott)
Barnens favoritsallad
Någon form av bröd, antagligen morotsbrödet eftersom man kan skära det i mindre bitar

JULGOTTISET

Saffransgrottor
Alternativa pepparkakor
Kokoskolaklubbor
Ischoklad med vit choklad
Knäck (jo, jag vet, skulle jag ju inte göra, men när de gillade klubborna så mycket…)
Chokladbollar & gottebollar

Det blir lite skillnad när allt med gris faller bort men jag är faktiskt nöjd med denna kombo. Godisbuffén kommer dessutom att innehålla Lillebrors favoriter: frukt och bär. Tanken är nu att göra gottiset under nästa vecka så att jag bara har julmaten kvar tills julveckan.

Jag är lite sugen på att slänga in ett ugnsbakat päron med bananglass på godissidan men jag får nog hejda mig lite. Inte bara att jag måste hinna med allt utan att ta livet av mig – det finns ju även annat som ska hinnas, som städa huset, slå in julklappar, pyssla med kidsen,… Och för att inte glömma praktiken och skolan, en annan har ju inget jullov – vi ska också orka äta upp allt. Men det blir en finfin nyårsefterrätt. Kanske.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

3 comments to this article

 1. anna

  on November 22, 2016 at 4:23 pm - Reply

  Superbra! skrev ett med. men d försvann 🙁

  • anna

   on November 22, 2016 at 4:25 pm - Reply

   Vet du hur det är med bjäst/näringsjäst/rawmesan med tanke på histaminet? MVH /Anna

  • CK

   on November 22, 2016 at 8:22 pm - Reply

   Tack! 🙂 Den försvann inte men jag har ställt in så att jag måste godkänna kommentarer först. Jag/sidan skulle annars drunkna i spam.

Leave a Reply