Antihistamin i stiftform, bra vid t ex myggbett och urtikaria

Titta, vad det finns! Antihistamin i stiftform! Det ska vara riktigt effektivt på insektsbett av olika slag och det borde även hjälpa vid reaktiva mastcellsfläckar som ju förekommer vid kutan mastocytos och nässelutslag. I den svenska bipackssedeln står att det finns ett svenskt företag som har försäljningsrättigheter men jag har inte hittat produkten här utan jag beställde, efter ett tips från en fin vän, från Finland. Det funkar som ett vanligt stift (som en lypsyl t ex), man vrider ut lite och smörjer betten/utslagen/fläckarna.

Antihistamine stick

Från den svenska bipacksedeln:
“Etono 20 mg/g kutant stift

Vad innehåller Etono-kutant stift?
Den verksamma substansen i Etono-stift är 20 mg/g tripelennaminhydroklorid och som
hjälpämnen ingår propylenglykol, natriumstearat och renat vatten.

Hur verkar Etono?
Etono innehåller ett lokalt verkande antihistamin, tripelennaminhydroklorid, som har lätt
bedövande effekt. Etono lindrar hudreaktioner som irritation, klåda, svullnad och rodnad som uppstår till följd av histaminfrisättning vid insektstick och -bett.”

Jag kikade efter det verksamma ämnet på Fass för att se om jag hittar en liknande produkt men nix, allt jag hittade var avregistrerade läkemedel.

Jag beställde från Apteekkituotteet.fi. Jag pratar inte ett ord finska utan använde webbläsarens översättningsfunktion för att ta mig genom beställningsprocessen och det gick det med. Ett stift kostar ca 80 kr och frakten gick på ca 45 kr. Leveranstiden var bra lång, det tog några veckor. Jag vet inte om det är standard – jag har nog aldrig handlat från Finland innan, inte vad jag minns iaf – men det kan ju vara bra att veta.

Nu går jag nästan och hoppas på de nästa mygg- eller loppbetten! Både Lillebror och jag får rejäla reaktioner och Lillebror får ju dessutom nässelutslag av värme och ja, att hans mastofläckar lever sitt eget liv hör ju till sjukdomen…

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply