Pollentider: flytande antihistamin och förkylningskur, hemkokt

Jag hittade ett recept på ett flytande antihistamin med fläderbär i en Facebook-grupp och var tvungen att undersöka detta lite närmare. Pollensäsongen har redan startat lite här och där och innan vi märker ordet av det så kommer vi att vara omgivna av snornäsor och svidande ögon (håll koll på pollen med Pollenrapporten). Trots att Lillebror inte är pollenallergisk “på riktig” påverkas hans histaminnivåer som vid vanlig allergi och hans ögon svider och han flushar mer.

Jag upptäckte iaf att fläderbär har en mängd bra egenskaper och att även forskningen har kommit fram till dess braiga effekt på – för att bara nämna några få – influensa, allergier och kroniskt trötthetssyndrom. Det går att köpa produkter med fläderbär som verksam beståndsdel som ska boosta immunförsvaret vid en förkylning (Echinacea Hot Drink med fläderbär, t.ex. eller Sambucol). Det är dock tydligen jättelätt att göra sig ett eget hopkok och billigare blir det också. Nu har jag inte tillgång till torkade fläderbär så jag fick köpa mig en påse, jag ska dock tänka på detta när de finns att plocka.

Elderberry syrup against pollen, antihistamine, flu remedy

0,5 dl fläderbär, torkade
3 dl vatten
1 dl honung
0,5 dl ättikssprit 12%

Koka upp vatten och fläderbär. Låt puttra i ca 30 minuter.
Ta bort grytan från värmen och mosa bären (jag tog en potatismosare).
Sila vätskan genom en silduk eller ett kaffefilter.
Rör i honungen och blanda väl.
Blanda i ättikan.
Förvara i kylskåpet.

Vid allergi/astma, ta:
vuxen: 1 msk/dag
barn: 1 tsk/dag

Vid förkylning, ta samma mängd men en gång i timmen.

Ta det som det är eller blanda med lite vatten eller saft. Det kommer nog att kräva något i den stilen för att få Lillebror att dricka det hela för smaken av ättiksspriten är, erm, lite dominant.

Tallbarrsvatten

För två år sen spred sig tipset om att tallbar hjälper vid pollenallergi och hösnuva som en löpeld på nätet. Enligt en gammal huskur ska man dricka ett glas tallbarrsvatten (vatten som har stått med tallbarrskvistar i i kylen över natten) varje morgon och det ska lindra snuvan och tröttheten och de rinnande ögonen som pollenallergi orsakar.

Fördelen med såna här huskurer är att man slipper en massa kemiska tillsatser och onödiga ingredienser. Det är även rätt riskfritt att testa dem, funkar de inte så funkar de inte och funkar de så är det ju toppen.

Källor:
http://omicron-pharma.com/pdfs/ElderberryClinicalOJPK_Published.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19682714
http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/1183
http://naturaldatabase.therapeuticresearch.com/nd/PrintVersion.aspx?id=434

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

4 comments to this article

 1. Mariann

  on July 4, 2015 at 11:31 am - Reply

  Hej!
  Angående fläderbärsaften, är det bara fläderbären som har en antihistamineffekt eller även blommorna? För blommorna är väl det man vanligtvis gör flädersaft på? Bara de svarta bären som gäller?

  • CK

   on July 8, 2015 at 7:29 pm - Reply

   De svarta fläderbären är de som är beprövade och som främst har använts inom naturmedicinen. Jag skulle säga att det inte nödvändigtvis utesluter det andra – de kanske bara inte har använts i samma utsträckning och därför inte är lika populära. Men det är bara en tanke, jag vet inte säkert. 🙂

 2. Ida

  on March 9, 2016 at 9:06 pm - Reply

  Spännande. Förra sommaren frös jag in fläderblommor för att kunna göra saft nu under vintern. Sagt och gjort men OJ vilken huvudvärk jag fick av den. Vet inte om det var citronerna eller flädern men gissar starkt/mest på flädern. De blommor som jag hade var väldigt “klara” med mycket pollen på/i sig så vet inte om det var den faktorn som ställde till det hela. Men tänkte testa nu i år när fläder kommer att göra saft på mindre mogna blommor och se om jag reagerar annorlunda.

  • CK

   on March 15, 2016 at 8:03 pm - Reply

   Ur ett histaminperspektiv är citronerna definitivt det större problemet, citrusfrukter går i regel helt bort. Jag vet inte om man skölja av blommorna så man får ner pollenmängden men så länge du tillsätter citroner är drycken både histaminrik och histaminfrisättande och kan leda till just huvudvärk och liknande reaktioner. Jag har tyvärr inte bra koll på hur man gör saft så jag kan inte tipsa om något att byta ut citronerna med… Hoppas ditt nästa försök funkar bättre!

Leave a Reply