Histamin och gelatin

Gelatin är en stor bov vid histaminintolerans. Gelatin tillverkas oftast av fläsk (svinsvål närmare bestämt) och fläsk är en stark histaminliberator (= triggar igång kroppens histaminproduktion). Det finns även gelatin av nöt, det är fortfarande illa eftersom även det är animaliskt protein men inte lika illa som gris. Gelatin är en tillsats som oftast används för att göra maträtter mera tjockflytande och den förekommer ofta i puddingar och krämer och även shampoos och sånt (E-nummer 441). Gelatin som består av 90 % animaliskt protein och 10 % vatten innehåller 526 mg histamin per 100 g.

Det gelatin som finns att köpa i våra lokala livsmedelsbutiker är för det mesta gjort av gris men det finns veganskt gelatin som har utvunnits ur alger. Jag klickade hem en burk med agar agar-pulver på ett av mina strövtåg på Iherb men det finns att köpa i Sverige också. I motsats till sin släkting karragenan, som också kommer från en alg och som inte alls tåls särskilt bra, tåls denna alg vanligtvis desto bättre.

Low histamine gelatine, agar agar

Jag har tänkt experimentera lite under helgen. Förhoppningsvis med några roliga recept som resultat!

En sak att tänka på förresten: agar binder/förtjockar ungefär två gånger så effektivt som grisgelatin så om du följer ett recept, ta ungefär hälften av den mängd som anges.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply