Histaminutlösta reaktioner, en sammanfattning

Idag fick jag för mig att göra färdig ett projekt som jag påbörjade för ett tag sen (om ni bara visste hur många såna jag har!). Jag har nämligen översatt ett diagram som finns i ett av de bästa dokumenten som finns när det gäller histamin och histaminintolerans, nämligen detta: http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1185.full.pdf. Det är inte läst i en handvändning men ger en mycket bra insyn i problemet. Om ni har en intresserad läkare kan detta vara ett dokument att skriva ut.

I det dokumentet finns denna sammanställning av möjliga histaminutlösta reaktioner. Det ger en väldigt bra överblick över hur brett temat faktiskt är och hur histamin och histaminpåslag faktiskt kan påverka hela kroppen.

Histamin, möjliga reaktioner
(Klicka på bilden för att få den större.)

Om du funderar på vad H1, H2, H3, och H4 står för så är det vilka histaminreceptorer som påverkas av reaktionen. Det ger en vägledning om vilken typ av antihistamin man kan behöva för att häva reaktionen.

Och ett litet men jätteviktigt tillägg: histaminintolerans är ett symptom. Det är rätt enkelt att komma fram till om man har problem med histamin/histaminnedbrytning: om reaktionerna svarar på antihistamin och man blir bättre i sina symptom när man äter låghistaminkost är det en tydlig indikator. Sen kommer det svåra: hitta vad som orsakar känsligheten. Det kan vara allt möjligt – möjliga orsaker är ett lika brett tema som symptombilden – en mastcellssjukdom, kroniska magproblem, hormonella störningar, stress, allergier, mögel,… I stort sett allt som påverkar immunförsvaret kan vara en utlösare. Så nöj er inte med att konstatera fakta: “Jag tål inte histamin.” utan fråga vidare: “Vad är det som gör att jag inte tål histamin.” Är orsaken övergående kan känsligheten också vara det.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

One comment to this article

 1. Marita Ankar Zandrén

  on May 2, 2016 at 1:24 pm - Reply

  Hej.
  Har precis upptäckt upptäckt din blogg. Intressant. Jag har aldrig reflekterat över histaminer annat än att det finns antihistaminer som ges mot allergier, men också vid andra tillstånd som ångest o åksjuka t.ex. Hur påverkar antihistaminer det här systemet?
  När det gäller östrogen o progesteron så är jag glad att progesteronet numera nämns. När jag var ung(60- 70-tal) pratade man bara om östrogen. Progesteron nämndes bara i förbifarten som gulkroppshormon(som kunde vara “farligt”), vilket är helt missvisande eftersom det har med läkemedelsindustrin att göra, men jag går inte in på det här.
  Jag hade jättejobbiga menscykler med alla symtom du radar upp. Jag hade tidigare väldigt negativa erfarenheter av p-piller, så hormoner var jag inte sugen på alls. Genom en väninna fick jag veta att det fanns en kräm som innehåller *naturligt* progesteron. Naturligt är centralt i sammanhanget. Fick en bok i handen som heter “What your doctor may NOT tell you about (pre)menopause” av Dr John Lee. Han upptäckte tidigt, som läkare på 50-talet, att östrogenförskrivning inte gjorde hans patienter ett dugg gladare egentligen. De fick istället fler symtom. Han föreslog att de skulle prova med naturlig progesteronkräm, som funnits sedan 30- 40-talet. Plötsligt fick han tackbrev o blommor 🙂
  Hursomhelst jag provade krämen o redan första menscykeln var mycket lugnare o andra månaden var den helt normal. Inga svullna ömmande bröst. Inga långa utdragna blödningar etc.Jag trodde jag bara inbillade mig o struntade i krämen. Alla besvär kom tillbaka så sedan använde jag den i närmare tio år tills mensen upphörde. Du anar inte hur många diskussioner jag haft med gynekologer. Till slut hittade jag en som blev lika intresserad som jag o läste boken. Henne gick jag hos tills hon gick i pension.
  Det är en 20 år sedan. Nu är jag 62 o använder fortfarande krämen i perioder. Progesteronet är ju en stor medarbetare när det gäller bildandet av benmärg. Och välbefinnande. Fostret badar i progesteron o gravida kvinnor får ofta fin hy tack vare progesteronet som ska göra allting mjukt o smidigt i samband med förlossningen. Östrogenet bara saktar ner urkalkning men det motverkar inte osteoporos(benskörhet)egentligen.
  Det finns massor att säga. Kul att progesteronet <3 får vara med. Varma Hälsningar Marita

Leave a Reply