Mastceller, histamin och aloe vera

Jag minns inte i vilket sammanhang men jag snubblade iaf över uppgiften att aloe vera är en mycket effektiv mastcellsstabiliserare. En påminnelse: ämnen (ex quercetin, vitamin C och luteolin) och läkemedel (ex Lomudal (natrium kromoglikat) eller Zaditen (ketotifen)) som stabiliserar mastcellerna gör så att de släpper ut mindre inflammatoriska substanser (ex histamin) vilket kan vara till stor hjälp för någon som har problem att bryta ner histamin eller för någon med en mastcellsdiagnos som p g a diagnosen redan har för många skadliga ämnen i sitt system. Så: i histamin- och mastcellsvärlden är mastcellsstabiliserande ämnen bra!

Tillbaka till aloe veran (som dessutom blockerar leukotriener, ett annat ämne som mastcellerna frisätter). Och nu minns jag. Vi pratade om tillsatser i produkter i en diskussionsgrupp och någon nämnde Forevers produkter. Det visade sig att en del reagerade på deras aloe vera-produkter så jag började undersöka det hela. Då hittade jag en uppgift om att aloe vera har en lugnande effekt på mastceller och då var jag ju igång. “You had me at ‘mast cell stabilizing’.” 😀

Aloe vera mastceller histaminGooglad bild.

Jag har länge använt aloe vera som fuktgivare, även på kidsen (vi blandar med olja och smörjer) och det lugnar och kyler en solbränd hud (NU vet jag kanske varför!). Grejen är som alltid: du måste hitta en så ren produkt som möjligt. Det bästa är att ha en egen planta (mina är typ 2 cm höga så jag får nog köpa produkter ett tag till). Och jag tror att det är det som är problemet med Forevers produkter – för människor som är känsliga. Deras INCI (lista över ingredienser) är i regel mycket långa. Jag väljer själv alltid produkter med så få ingredienser som möjligt.

Jag vet att ni vill ha tydliga rekommendationer och vi använder ett gel från Sasco. Det är parfymfritt och tillverkas av ekologisk aloe vera och har väldigt få ingredienser. Kostar inte heller skjortan (70 kr för 100 ml/120kr för 200 ml på vitaminvaruhuset).

Jag har förstått att många upplever att en kropp i mastcellsuppror lugnas av att de dricker aloe vera. Det kan jag inte bekräfta för jag tror inte att jag någonsin skulle få Lillebror att dricka aloe vera (jag har själv testat) men jag kan bekräfta att det fungerar något kolossalt bra på att lugna mastceller utvärtes, i huden. Lillebror har kutan mastocytos, han har alltså mastcellsansamlingar i huden. För ett tag sedan var han riktigt sjuk (med feber och allt). Hans mastcellsfläckar reagerar med att ilskna, svullna upp och bli röda. Jag smörjde honom med ovan nämnda aloe vera-gel och på några minuter kunde man se hur svullnaderna gick ner och det ilskna, röda minskade. Sen kyler det så klart gött när man har feber. Om det är lika effektivt invärtes så oh boy. Men igen, produkten måste vara så ren som möjligt så kolla och jämför tillsatserna när vi köper aloe vera-juice.

Åh, och aloe vera kan vara till hjälp vid sårläkning. Det hänger ihop med den mastcellslugnande effekten. Nu är aloe vera i regel inte antibakteriell så ös nu inte på i öppna sår! Sammanfattat är aloe vera en av topplirarna i inte bara låghistaminköket utan även det antiinflammatoriska köket och det fungerar även utvärtes.

Nu får ingen tro att jag vill måla upp Forevers produkter som dåliga. Tvärtom används de flitigt och med bra effekt av många, många, och jag är helt övertygad om att de ha er en bra kvalitetskontroll. För “vår grupp” dock (människor med mastcellsproblem, histamin- och till viss del kemikaliekänslighet) måste produkterna vara så naturliga som möjligt.

Källor: http://jpet.aspetjournals.org/content/292/1/114.full.pdf
http://www.immunobiotics.com/pdf/autism/cam-theoharides.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
http://www.bioray.com/content/AllergiesHistamineResponse.pdf
http://www.drugs.com/npp/aloe.html

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

One comment to this article

  1. M

    on August 17, 2015 at 12:41 pm - Reply

    Tack för bra tips! Har själv testat olika saker för huden och det är inte självklart, behöver också så rena produkter som möjligt.
    Testar aloe vera-flingor utblandat med vatten som jag gjort själv, finns att köpa hos Organic Makers. Annars funkar Molkosan lugnande på mina eksem. Däremot undrar jag över om den funkar invärtes, den är ju fermenterad, men det kanske är samma som med filen som du skrev om i ett inlägg?
    Det som hjälpt huden bäst hittills, förutom låghistaminkost, är en salva från England med stellaria i. Men antagligen är det en kombo av flera saker som lugnat mina eksem.

Leave a Reply