Om histamin och filmjölk

Vi åt middag rätt tidigt idag så kidsen behövde något litet i magen innan läggdags. Ibland blir det en smoothie eller honungsmjölk och en macka, idag körde vi på filmjölk med körsbär och björnbär från frysen och lite honung på. Till det Oldas risbröd med färskost, naturell, och lite honung på. Ja, vi hade en söt tand.

Soured milk (filmjölk) with cherries and blackberries

“Va, kan man äta filmjölk som histaminintolerant?” hör jag nu.

Filmjölk, även syrad mjölk eller kulturmjölk, är så typiskt skandinaviskt att det inte dyker upp på några listor. Först tänkte jag att det är samma som “buttermilk” men jag läste på och upptäckte att det är det inte. Det översätts ofta med “sour milk” men filmjölk är inte heller samma som det som menas med surmjölk utomlands. Filmjölk och yoghurt är rätt nära släkt, framför allt används olika mjölksyrebakterier vid tillverkningen (Lactococcus lactis och Leuconostoc mesenteroides i filmjölkens fall) och de syras i olika temperaturer. Det är en fermenterad produkt och innehåller därför histamin. Jag har hört mig för i svenska histaminkretsar och mitt intryck är att filmjölk tåls i ungefär samma utsträckning som yoghurt, kanske lite bättre till och med. Filmjölk som inte äts “rakt upp och ner” utan används vid bakning brukar inte vara något problem.

Min slutsats är att man, histaminmässigt, kan dela in filmjölk i yoghurt- och buttermilkfamiljen och enligt SIGHI betyder det en 1a (“tåls ofta bra i små mängder och inte varje dag”). Lillebror tål i regel mjölkprodukter (naturella) bra och jag tycker det är toppen att han gillar filmjölk (det är ju inte självklart, smaken är ju lite speciell) för bra för magen är det också. Men: han (och jag) tål dock inte A-fil. Vanlig filmjölk går jättebra för oss men A-fil leder till att magen slår bakut. Skillnaden mellan A-fil och vanlig filmjölk är att A-fil innehåller betydligt större mängder av bakterien Lacotbacillus acidophilus, och den är känd för att kunna vara ett problem vid histaminintolerans. För oss verkar det definitivt stämma. Om du har fått en reaktion på fil kanske det var just A-fil du åt och då kan det vara värt att testa en vanlig. För det är ju så gott!

Lite allmänt om filmjölk:
https://en.wikipedia.org/wiki/Filmj%C3%B6lk
http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28718
http://www.arla.se/om-arla/arlas-historia/produkterna/filmjolk/

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply