Om histamin, östrogen och progesteron och DAO

Detta är ju inget som påverkar Lillebror men det kommer på tal så ofta att jag nu fick tummen ur att göra färdigt detta lilla inlägg – man får göra det bästa av det faktum att Facebook buggar ikväll. 😉 Här kommer lite info om varför många kvinnor blir histaminkänsligare vid mens och varför just kvinnor runt klimakteriet ofta drabbas av histaminintolerans.

histamine intolerance estrogen progesterone

Både östrogen och progesteron påverkar DAO (enzymet som bryter ner histamin i tunntarmen). Ett överskott av östrogen blockerar DAO, precis som ett underskott av progesteron gör. Östrogen är dessutom extra klurigt: medan det blockerar DAO retar det samtidigt mastcellerna att frisätta mer histamin vilket sedan i sin tur leder till att äggstockarna frisätter ännu mer östrogen, en ond spiral. Äter du förresten p-piller (eller använder ett annat preventivmedel som innehåller östrogen) och är histaminintolerant kan det vara värt att kolla upp om du har en sort som ökar östrogennivåerna för mycket för dig.

Vanliga symptom på östrogendominans är flushar och värmevallningar, sömnbesvär, trötthet (normal och extrem), ledvärk, hjärndimma, frusenhet, sockerintolerans, födoämnesöverkänslighet,… Ja, ni ser. Symptom som nämns väldigt ofta i histaminkretsar och många som drabbas av HIT är just kvinnor. Andra symptom som kan betyda höga östrogennivåer är t ex ömma bröst, ihållande fett runt mage och lår och humörsvängningar.

Med det sagt, även män kan drabbas av hormonella obalanser och även östrogendominans och man får utgå ifrån att effekten är samma: blockerad DAO och ökad histaminfrisättning. Jag tror – det är min tolkning dock, jag har inte hittat något om just män, östrogen och histamin – att män inte drabbas lika hårt eftersom vi redan från början pratar om lägre nivåer än hos kvinnor, plus att deras hormoner inte är så lättrubbade och inte “kastas om” en gång i månaden. Hormonella obalanser hos män verkar visa sig med stigande ålder så har du “åldern inne” (vad nu det kan vara men kanske runt 45?), är histaminkänslig och uppvisar andra symptom för östrogendominans (viktuppgång med bukfetma och förstorade bröst, humörsvängningar, mindre testiklar och/eller penis,…) kan det vara värt att kolla upp detta.

 

ÄL och mens

I början på mensen till ägglossningen (follikulär fas) ökar östrogenet samtidigt som progesteronet sjunker. I andra ord: histaminfrisättningen ökar och DAO blockeras. Studien nedan visar att kvinnor har lägre DAO under denna fas än under lutealfasen (ÄL till mens), under lutealfasen är DAO-nivåerna högre och östrogennivåerna lägre. Vid mensstart frisätter alltså mastcellerna ökade mängder av bl a histamin och DAO är nedsatt. Redan innan vi har ätit något är kroppen alltså redan överfull av histamin (tänk att er kropp är en histaminhink som redan av sig själv är fylld till nästan bredden) och histaminet i det vi äter bryts inte ner ordentligt. Detta underlättar inte när man letar efter histamintriggers och därför är det jätteviktigt att man noterar om man är i lutealfasen eller den follikulära fasen när man skriver mat- och symptomdagbok.

Nu kanske du tänker: “Men jag blir ju mycket känsligare vid ÄL, borde jag inte må som bäst då?” Jo, men hormonförändringen sker gradvis så utgå inte ifrån att förändringen sker prick på första mensdagen. Man kan absolut känna av effekten några dagar tidigare än just mensstart, precis som att östrogenet inte bara droppar till låg nivå vid ÄL utan sänkningen börjar något tidigare. Teoretiskt borde man – ur ett hormonellt perspektiv och med fokus på DAO – ha bäst DAO några dagar innan och efter ÄL. Sen får man inte heller glömma att DAO inte säger allt, det säger egentligen bara hur effektiv histaminnedbrytningen i tarmen är. Den ökade histaminfrisättningen sker i hela kroppen och måste brytas ner av andra enzymer på cellnivå som vi inte kan mäta. En annan sak att ha i åtanke är att denna studie gjordes på friska kvinnor. Har man t ex redan nedsatt DAO pga sjukdom eller problem med histaminfrisättning pga en mastcellssjukdom förstärks problemen ytterligare.

Klimakteriet

Vid klimakteriet börjar kroppen producera mindre och mindre östrogen och progesteron. Under förklimakteriet svänger hormonnivåerna så det står härliga till. Man går från östrogenbrist till östrogenöverskott på bara några dagar, och så tillbaka igen. Det är ofta i samband med att detta drar igång som många kvinnor blir histaminkänsliga. Enligt studien nedan bör man ha detta i åtanke om en kvinna i förklimakteriet lämnar DAO-prov (“Furthermore, our findings suggest that serum DAO levels should be interpreted cautiously in premenopausal women.”).

Man kan ju tänka: “Men vad bra, om kroppen producerar mindre östrogen kan jag ju inte drabbas av östrogenöverskott och de problem som medföljer.” Och det stämmer delvis. När klimakteriet är över blir de flesta kvinnor bättre i sin histaminkänslighet men en viss känslighet brukar bli kvar, t ex eftersom progesteronnivåerna har sjunkit (påverkar DAO negativt). Många tar östrogentillskott för att få upp nivåerna, vilket lätt leder till ett östrogenöverskott och då är vi tillbaka till att ett östrogenöverskott triggar mastcellerna att frisätta histamin samtidigt som det blockerar DAO.

Östrogendominans i kombination med progesteronbrist ser man tydligen ofta vid problem med binjurarna. Jag har inte tid eller ork att fördjupa mig i det men där ser man ytterligare ett exempel på hur binjurarna kan orsaka histaminintolerans. Lite intressant att jag nyligen stötte på kopplingen mellan natriumbrist, histamin och binjurarna.

Ja, det var lite om östrogen och progesteron och hur de kan påverka ens histaminkänslighet. Man kan skriva mycket mer men nu har ni ett hum, det är bara att fortsätta att fördjupa sig om ni är intresserade.

Igen (och igen och igen): histaminintolerans är ett symptom. Det finns en bakomliggande orsak och hormonell obalans är en av dessa möjliga orsaker.

Lite läsning:
OM DAO-påverkan mellan ÄL och mens: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23099198
En fantastisk blogg om histamin och klimakteriet: https://themenopausehistamineconnection.wordpress.com/
Om histamin och östrogen: http://www.larabriden.com/the-curious-link-between-estrogen-and-histamine-intolerance/
Om mastceller och rikliga blödningar: http://humupd.oxfordjournals.org/content/8/1/60.full.pdf
Intressant foruminlägg om allergier och progesteronbrist: http://www.medhelp.org/posts/Menopause/Allergies-and-low-Progesterone/show/735265
Progesteron, östrogen, binjurar och sköldkörteln: http://www.naringsmedicinsktidskrift.se/MichaelLam.html
Allmänt om hormoner: http://www.halsosidorna.se/Hormoner.htm

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

3 comments to this article

 1. Kajza

  on May 2, 2016 at 7:55 am - Reply

  I mitt fall blev jag bra under många år ….kände inte av några besvär men sen kom det tillbaka efter att jag ätit en blodtrycks medicin (normorix) ….äter inte den nu men besvären fortsätter .

 2. Sandra

  on November 27, 2016 at 4:15 pm - Reply

  I am so glad I found your website. Your articles are so informative, and extremely well written. Thank you.

  • CK

   on November 28, 2016 at 3:58 pm - Reply

   Thank you for your kind comment!

Leave a Reply