Om konsten att lyssna på sin kropp. Och om rödlök.

Man säger ju att kroppen talar om för en vad den behöver genom att ge oss sug på dessa saker. (Min kropp har uppenbarligen ett stort behov av choklad och glass men det är ett annat dilemma.)

Jag minns en gång när vi var på sjukhuset. Lillebrors behandlande läkare var då en hematolog och hon berättade att hon hade en patient, en tvååring, som var besatt av lingonsylt. Nu minns jag inte vilken brist han hade men det var iaf något som han fick i sig via lingon – och den kopplingen hade denne lille parvel gjort utan att veta om det. Han lyssnade på sin kropp.

Red onion histamine mast cell stabilizing
(Googlad bild.)

För några dagar sen var vi på en utflykt med övernattning. Hotellövernattning igen men i motsats till vår förra hotellvistelse i Örebro var det inte alls lika lyckat denna gången. Vi var på Nordens Ark (underbar park) och sov på deras hotell (inte alls lika underbart, alls). Jag tänker inte gå in på alla tröttsamma detaljer (jag har dock skrivit en recension på deras FB-sida) men det som hände var att det var svårt att fixa något som Lillebror kunde äta och när vi beställt middagen var väntetiden enormt lång för ett barn (45 minuter). När maten kom började jag plocka bort salladsbladen (för se dessa äter han icke). Jag plockade också bort rödlöken men den hade han redan börjat äta och han sa till mig på skarpen att låta bli hans rödlök. Och min ville han också ha. “Äter du rödlök?” sa jag förvånat för det brukar han inte göra och han svarade att: “Ja, det är ju jättegott.” Nästa dag skulle jag göra hamburgare och jag var exalterad över att kunna lägga till rödlök – den plockade han bort för nu var den inte längre god.

Jag tror att där och då på restaurangen, när han mådde dåligt av hunger/det var en lång, aktiv dag/kosten hade inte varit på topp – hans histaminhink var rätt full och hans mastceller var inte nådiga – då behövde han det som rödlöken ger. Rödlök är toppliraren bland livsmedel som innehåller det mastcellsstabiliserande ämnet quercetin. Den har även antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper och gör överhuvudtaget gött men eftersom Lillebror svarar bra på quercetin som tillskott tror jag att det var det han var ute efter. Han brydde sig inte om att han vanligtvis inte tycker om den – effekten han fick av den övervägde smaken. Samma lika är det förresten med salt men det skriver jag om en annan dag!

Lök är en 1a på SIGHI (då och då tåls i regel bra, i små mängder). Om man ser till den enskilda löken (t ex i första länken nedan) ser man att lök inte är lök – de har olika egenskaper och t ex olika quercetinnivåer så det kan vara lite missvisande att klumpa ihop dem. Sen är det så klart alltid allmänna rekommendationer och det finns (nästan) alltid två sidor av myntet – många livsmedel med mastcellsstabiliserande och antiinflammatoriska egenskaper är samtidigt histaminfrisättare. För många överväger de positiva, läkande effekterna, för andra funkar det inte. Tål man lök, ffa rödlök, har man en kraftfull, naturlig histaminsänkande källa.

Några länkar om rödlök och histamin och quercetin:
http://journal.ashspublications.org/content/120/6/909.full.pdf
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2007.0642
http://www.livescience.com/45293-onion-nutrition.html
http://www.academicjournals.org/article/article1404474704_Abdel-Salam%20et%20al.pdf

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply