Mastcellsstabiliserande quercetin och histamin

Vi har pratat om den otroligt mastcellsstabiliserande effekten av vitamin C, nu ska vi prata om en annan, lika stor om inte större stjärna: quercetin. Quercetin är en flavonoid, ett naturligt färgämne som finns i många växter.

Quercetin som tillskott är “stort” i mastcells- och histaminkretsar. Utomlands så klart, Sverige har inte kommit riktigt så långt än. Men där kommer jag in, att sprida denna (och liknande information) är min obsession. 😀

Det finns forskning som visar på att quercetin är effektivare än det mastcellsstabiliserande läkemedlet Lomudal GI, som mer eller mindre är standardmedicinering vid mastocytos och MCAS (mastcellsaktiveringssyndrom). Den store Dr. Theo Theoharides (ni med en mastcellssjukdom har antagligen hört talas om honom, ett stort namn) hävdar samma sak, att quercetin är effektivare än natrium kromoglikat (det verksamma ämnet i Lomudal GI).

Theo Theo säger dessutom att Lomudal inte ska kallas mastcellsstabiliserande eftersom det fortfarande tillåter att mastcellerna utsöndrar inflammatoriska cytokiner – det gör dock inte quercetin, det gör det till det effektivare valet. Detta har jag noll kunskap om, jag fortsätter min fokus på histamin men om ni vill läsa mer så finns hans forskning här.

Men ja, precis som Lomudal stabiliserar quercetin mastcellerna i hela kroppen. Många, många (även vår Lillebror) vittnar om mindre hjärndimma (ett vanligt symptom), mindre ångest (inte heller ovanligt och ja, ett av Lillebrors symptom är ångest, sen han var ca 2 år), färre humörsvängningar och en bättre tålighet när det gäller histamin i kosten. Svensk sjukvård utgår ifrån att Lomudal bara påverkar mastcellerna i magen och tarmen men det är fel.

Sammanfattande kan man iaf säga att a) har du en mastcellssjukdom eller är histaminintolerant av andra skäl är quercetin något du ska se till att få med i din kost och b) Lomudal GI verkar direkt (det ska t.ex. tas 15 minuter innan man intar föda), quercetin tar man i förebyggande syfte.

Quercetin i histaminsäkra livsmedel (per 100 g)

Röd lök 37,7 mg
Gröna äpplen, 32,3 mg
Kapris* 18,1 mg
Libbsticka 17,0 mg
Blåbär, färska 13,7 mg
Lingon, färska 12,1 mg
Grönkål 11,0 mg
Dill*** 5,5 mg
Gröna bönor** 3,9 mg
Körsbär 3,2 mg
Broccoli 3,0 mg
Tranbär 1,4 mg
Salladslök 1,4 mg

Om inget annat anges är det färska livsmedel och halterna i ekologiskt odlade grönsaker eller vilda bär är alltid högre. En annan viktig sak är att quercetinhalten vanligtvis är högst i/direkt under skalet. Och den (halten) sjunker under uppvärmning.

* Jag har inte hittat något om att kapris skulle vara olämpligt vid HIT, men jag har inte heller hittat något om motsatsen. Så testa försiktigt om du tål innan du öser på. Förutom den mycket höga quercetinhalten har de en mycket hög antiinflammatorisk effekt.
** Baljväxter rekommenderas egentligen inte alls i låg-histamin-köket men av någon anledning klassas gröna bönor som ok.
*** Tåls vanligtvis med måtta men dill ska man helst inte äta varje dag.

Forskare är tydligen överens om att man vid histaminintolerans och mastcellssjukdomar som mastocytos och MCAS inte kommer upp i den dosen quercetin som behövs för att uppnå den mastcellsstabilisernade effekten man vill åt, det krävs alltså ett tillskott. Det dagliga behovet hos en frisk människa har inte fastställts utan man utgår från att det är samma som gäller för det starkt ökade behovet av vitamin C.

Så vitt jag vet innehåller de kosttillskott som finns att få i Sverige (Lamberts t.ex) en massa tillsatser. Jag rekommenderar det tillskottet som Lillebror tar, Twinlabs Quercetin + C (vitamin C utan citrus). Det finns hos bl.a. iHerb (hojta gärna till om någon har sett det i en svensk shop). Skulle ni köpa det från iHerb får ni gärna använda min referralkod till vänster här i bloggen. 😉

Några fler källor att fördjupa sig i (engelska och tyska)
http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-642-29374-0_13
http://opus.kobv.de/ubp/volltexte/2007/1526/pdf/schlichter_diss.pdf
http://thelowhistaminechef.com/the-asthma-histamine-connection/
http://www.immunesupport.com/92fal004.htm
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925443910002929

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

6 comments to this article

 1. Ulrik Peterson

  on November 22, 2016 at 1:15 pm - Reply

  Hej
  Tillskottet “Twinlabs Quercetin + C” som du tipsar om i detta inlägg har utgått såvitt jag kan se. Vad använder ni numer? Kan du tipsa om en bra ersättare utan andra tillsatser och biverkningar för histaminintolerans (och ME/CFS)?

 2. Ulrik Peterson

  on November 22, 2016 at 2:01 pm - Reply

  Tack!

 3. Ragnar

  on December 14, 2016 at 6:34 pm - Reply

  Nedanstående preparat innehåller TALK, dvs asbest, som är cancerframkallande. Kvinnor som använder talk i underlivet har bekräftat höjd risk för cancer i äggstockarna. Ät inte detta.

  > Hej!
  >
  > Vi använder detta: http://www.revivabio.se/antioxidanter/quercy-plus

  • CK

   on December 20, 2016 at 9:59 am - Reply

   Oj, jag trodde att talk i kosmetika, livsmedel och sånt var asbestfritt. Det måste jag kika närmare på, tack för infon!

  • Thomas Karlsson

   on January 10, 2017 at 2:36 pm - Reply

   Ett svar till dig Ragnar.

   Du har rätt i att det finns Talk som innehåller asbest. Men vid tillverkning av kosttillskott skulle det vara helt absurt att använda den formen av Talk. Den formen av Talk som vi använder i Quercy Plus är självklart garanterat helt fri från asbest. Det krävs regelbundna analyser hos de företag som tillverkar Talk som skall användas för produktion av kosttillskott

   Det skulle vara rena självmordet för oss som hälsoföretag (RevivaBio AB) att använda Talk som innehåller asbest i våra kosttillskott. Vi är ett seriöst företag som är särskilt måna om våra kunders hälsa och lägger ner omfattande tid för att få fram garanterat bra varor.

   Jag tycker ändå att det är bra att du tar upp om det här Ragnar så vi kan klara ut hur det egentligen ligger till. Det finns många missuppfattningar som florerar på nätet om allt möjligt när det gäller kosttillskott. Frågan om Talk och asbest är bara en av många.

Leave a Reply