Salt som naturligt antihistamin

Vi började prata om salt i mastocytosgruppen på Facebook efter att någon postade en länk om det viktiga samspelet mellan salt och vatten och allergiska reaktioner. Jag vet ärligt talat inte hur pålitlig den källan är (har inte orkat titta närmare på det) men trots att sidan ser spammig ut var reaktionerna i gruppen väldigt övertygande: alla hade ett stort saltbehov, utöver det vanliga. Några började äta mer salt efter denna diskussion och rapporterade nästan direkt att de mådde bättre.

Jag har alltid varit lite anti salt. Eller ja, inte alltid, men det började när jag var gravid med Storasyster. Då tog jag bort salt ur min kost för att binda mindre vätska. Jag tänkte att jag får tillräckligt med salt, jag behöver inte salta också. Lillebror då, som har mastocytos. Jo, hemma hos sin pappa har han fri tillgång till salt och saltar ofta, hans kropp verkar verkligen vilja ha sin extra dos salt. Jag är ju inte sån så jag åkte och köpte ett saltkar som jag fyllde med himalayasalt (vanligt bordssalt är av sämre kvalitet) och så ett pepparkar som jag fyllde med örtsalt eftersom vi inte kan äta peppar. Nu får han salta fritt här också. Jag kan inte säga att jag har märkt vare sig en förbättring eller försämring men jag tänker att om han och hans kropp vill ha extra salt ska han få det.

Photo Collage Maker_t4m3Z8

Lite intressant är att när jag tog upp detta i histamingruppen var reaktionerna inte alls lika entusiastiska. Denna högst ovetenskapliga pyttestudie kan peka på att det ökade saltbehovet är kopplat till mastcellsproblematiken, och inte HIT.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply