Marknadens bästa kokbok vid histaminintolerans

Idag vill jag presentera… min nya bibel!

Mast cell friendly and low histamine cook book

Som ni vet så utgör livsmedelslistan från den schweiziska mastocytos- och histaminintoleransföreningen, SIGHI, grunden när jag lagar mat. Under 2014 gav de ut en bok med kostdirektiv och recept vid mastcellssjukdomar och histaminintolerans och den landade äntligen i min brevlåda igår. Den finns än så länge bara att få på tyska men jag har hört en fågel viska att den håller på att översättas till engelska iaf. Jag har som tur är växt upp i Tyskland så jag var inte tvungen att vänta på en översättning.

Jag har flera låg-histamin-kokböcker från Tyskland och England – ingen är bra. Inte en enda använder bara histaminsäkra ingredienser eller tillagningsmetoder (vilket de inte anger så en nybörjare kanske tycker att det är helt ok att använda t.ex. senap) och ofta stämmer bakgrundsinfon inte heller. Denna bok kommer från en säker källa (lusläs gärna hemsidan, iaf den engelska delen, en fantastisk informationskälla när det gäller mastocytos och histamin och lite annat) och redan efter det lilla jag har hunnit läsa kan jag med gott samvete kalla den “marknadens bästa”.

Jag har som sagt inte hunnit lusläsa men har redan plockat ut några recept jag ska testa nu i helgen. Det finns ett avsnitt med allmänna tips som jag tänkte ta upp och även ett intressant avsnitt om elimineringskost, när man mår riktigt, riktigt dåligt av histaminpåslag. Dessa är upplägg som rekommenderas inom vården. Inte i Sverige så klart – här finns histaminintolerans ju antingen inte alls eller så ger sjukhusens dietister råd som att göra långkok och äta gris till någon med HIT – men i ffa Tyskland och Schweiz, som kan sina låg-histamin-bullar.

Hursom, en väldigt intressant bok som jag inte har hunnit läsa, men eftersom jag är upprymd som ett barn på julafton över att ha fått den så var jag ju tvungen att dela med mig. Ni kommer att får höra mer om den/ur den – om ni vill eller inte! 😀

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply