Några tankar om julmaten och histamin

Ja, det där med julmaten, det är ju lite av ett gissel. När det gäller julbordet är problemet inte så stort för Lillebror – han gillar ändå bara köttbullarna. Typ. För min del är julskinkan helig – att göra den i min pappas gamla gryta är en av julens höjdpunkter men där har vi också en av julbordets stora histaminbovar. Skinka liksom. Gris. När det kommer till animaliskt protein är gris den största histamintriggern. Oavsett förvaring och tillredning, gris triggar kroppens egna histaminproduktion något alldeles enormt och bör strykas från livsmedelslistan lika självklart som soja. Men åh, nu gäller det ju julskinkan…

“Fokusera inte på vad du inte kan äta utan vad du kan göra med det som du tål” är ju mitt motto och jag vill lägga till att ibland måste man släppa en favorit för att testa något nytt. Ibland går det helt enkelt inte att skapa en låg-histamin-variant av något utan att man förlorar så många av originalets egenskaper att det blir något jättekonstigt. Som glutenfritt bröd utan jäst – det är helt omöjligt att få till ett lika fluffigt bröd som när man använder jäst och vetemjöl så släpp att försöka och säg istället: “Ok, men då lär jag mig att gilla något nytt, goddammit!”

Och det får man nog tillämpa när det gäller julskinkan. Och prinskorvarna. Det finns ingen histaminsäker skinka. Och prinskorvar, vad de innehåller behöver vi ju inte gå in på. Så på med tänkarhatten och skapa nya julbordsrutiner! I andra länder äter de t.ex. kalkon, jättegott. Jag funderar på en liten julbuffé med en helstekt kyckling med sås på bl.a. lingon och svarta vinbär, köttabullar och potäter, rödkål, ångkokade morötter med timjan,… Lite sånt. Egentligen spelar det inte så stor roll. Det avgörande är (tycker jag) ett fint dukat bord med god mat och tindrande barnögon som väntar på tomten. Mina barn är för små för att förstå att det fattas något existentiellt, vi får helt enkelt skapa egna, nya rutiner och minnen. En annan ska väl också kunna lära sig att sitta.

Ginger cookie dough

Sen var det ju det där med julgodis och julbak. Klassiska lussekatter går bort (igen, sjukt svårt att baka fluffiga saker utan jäst), pepparkakor går bort,… Men vi hänger inte läpp! Förra året gjorde jag kardemummakakor istället för pepparkakor och de var jätteuppskattade. Den var dock inte glutenfri utan med dinkelmjöl. Nu har jag snott ihop en glutenfri variant (se bilden ovan) och om allt går bra kommer jag att baka ett första gäng i morgon. Istället för lussekatter tänker jag göra muffins med saffran och russin. Bara fantasin sätter gränser ni vet. Well, fantasin och SIGHI. 😉

Igen: tänk inte på vad ni inte kan äta utan gå all in för att skapa nya mattraditioner!

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

3 comments to this article

 1. Sara

  on November 19, 2015 at 3:36 pm - Reply

  Ett tips när det gäller fluffighet och glutenfritt bak, om det finns ägg i receptet: separera äggulorna och äggvitorna och kör ner gulorna när de ska ner i smeten enligt receptet och gör klart ihopblandningen av ingredienser förutom äggvitorna. Vispa äggvitorna (med elvisp) till hårt skum (tänk nästan maräng) och vänd försiktigt – obs försiktigt så att inte luften rörs bort – ner dem i den i övrigt färdiga smeten/degen. Låt stå några minuter innan man t.ex. klickar ut smeten på plåt.

  På så sätt kan man få fluff utan jäst genom att luftigheten tillsätts på annat sätt. Har bara testat detta till recept med matbullar/frallor med bakpulver i, men det gick superb! Efter åtta års experimenterande hade jag äntligen fluffigt jästfritt och glutenfritt bröd. Om man klickar ut bullsmet på plåt, klicka inte ut all smet utan om man har ett recept på t.ex. 8 bullar, klicka ut halva smeten i åtta högar och sen en ny klick smet på varje hög. På detta sätt kan bullarna bli ännu luftigare.

  • CK

   on November 20, 2015 at 10:09 am - Reply

   Tack för bra tips!

 2. Sara

  on November 20, 2015 at 10:59 am - Reply

  Tack själv för en bra hemsida! Glömde förresten skriva att smeten må se väldigt rinnig och låg ut på plåten innan gräddningen även om man gör såhär, det är i ugnen det händer!

Leave a Reply