Hemgjort steviaextrakt, flytande stevia

Jag är inget fan av stevia så på frågan varför jag i så fall sådde några plantor i våras kan jag bara svara… “det bara blev så”. Oavsett så fick jag några fina plantor. Jag har testat att slänga i hela blad i ex. smoothies men det blir så där jättesött och lite konstigt bittert. Jag tror att jag helt enkelt överdoserar. Men ja, jag vill ju ändå ta vara på bladen nu när jag har dem så jag bestämde mig för att göra eget steviaextrakt. Det var ju hur enkelt som helst, så nu ska jag bara lära mig att dosera rätt.

Homemade stevia extract, liquid stevia

Metod 1 (och den jag använde)
1 dl färska steviablad
3/4 dl destillerat vatten

Tvätta och torka bladen (ta bort stjälkar och dassiga blad). Jag använde frukttorken men det går lika bra i ugnen, i solen,…
Smula dem till pulver. Detta blev en så liten mängd att jag tog morteln, annars hade nog stavmixern varit att föredra.
Koka upp det destillerade vattnet.
Fyll steviapulvret och vattnet i en burk.
Låt det hela stå och dra i 24 timmar i rumstemperatur.
Sila och fyll i en liten flaska.
Jag har det i en tom Aerius-flaska men jag måste fixa något med pipett för man får verkligen inte ta mer än någon droppe.
Förvara i kylen, det håller lääänge.

Metod 2
1 dl färska steviablad
vodka

Tvätta och hacka bladen (inga stjälkar och dassiga blad får användas).
Lägg bladen i en ren liten burk.
Täck bladen med vodka och skaka.
Låt stå och dra i max. 48 timmar (drar det för länge blir det tydligen superbittert).
Sila av bladen och häll vätskan i en liten gryta.
Värm (koka inte!) i ca 20 minuter. Det kokar bort alkoholen och förstärker sötman.
Fyll i en liten flaska och förvara i kylen. Även detta håller länge.

Vodka-metoden har jag inte testat, jag hade destillerat vatten hemma men ingen vodka. Vodkan gör en starkare sötma så här är det verkligen en droppe i taget som gäller.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply