Årets utmaning i låghistaminköket: goda glutenfria semlor utan jäst

När förskolan ringde och sa: “Duuuu, vi ska baka och äta semlor med barnen…” blev jag lite svettig. Jag gillar inte att baka flera-steg-saker med en massa ingredienser. Skjuts-in-i-ugnen ska det ju vara. Men det var ju inte mycket att be för. Lillebror ska i den mån det går alltid göra och äta samma som de andra barnen – det är alla inblandade överens om – så tänkarhatten åkte på.

Jag googlade på glutenfria semlor och knåpade till slut ihop ett första LCHF-paleo-inspirerat försök (receptet nedan). Det blev jättebra! Jag satte den på första försöket! Semmeldagen är räddad! Eventuellt hade man kunnat göra själva bullen sötare men det var inget stort störmoment. Jag var lite orolig över att den skulle bli lite “äggig” men nix. Den fick t o m godkänt av kräsna Storasyster. Så här i efterhand kan jag ju konstatera att så himla jobbigt är det inte att göra semlor. Gör bollar, skär av ett lock, gröp ur, i med mandelmassa och på med grädde och sen locket på.

Det var första gången han fick mandelmassa, även därför var det viktigt att provbaka först, ifall han skulle reagera. Man kan göra egen, det är bara att mixa blötlagda mandlar och socker, om jag har förstått rätt, men jag hade helt enkelt ingen lust och såg ingen risk med att köpa färdig. Jag tog den med minst tillsatser – som så klart var svindyrast men så hette den också något med “Lyx”. Mandlar tåls i regel “med måtta” i låghistaminköket (en 1a på SIGHI-språk) och ända sen jag förstod att de är en bra källa för histaminsänkande och mastcellsstabiliserande magnesium har jag tänkte introducera dem men det har inte blivit av. Men nu så.

Gluten free and yeast free lenten bun

För 4 stycken
Bullarna
50 g smör
4 ägg
2 msk honung (eller annan sötning)
1 dl vispgrädde (UTAN karragenan)
3/4 dl rismjöl (funkar säkert också med majsmjöl)
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma

Därutöver behövs:
Mandelmassa
Vispgrädde (UTAN karragenan)
Lite florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Vispa upp äggen.
Tillsätt grädde, smör och honung.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i äggblandningen.
Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Fukta händerna och rulla 4 bollar.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Ta ut och låt svalna helt.

Skär av ett lock av bullarna.
Gröp ur lite inkråm.
Lägg i lite mosad mandelmassa i gropen.
Vispa grädden och klicka på en rejäl klick på mandelmassan.
Lägg tillbaka locket och sikta över lite florsocker.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply