Connors glutenfria lingonbröd version 3.0

Jag har meckat lite med bröd på sistone. Lillebrors förskola har slutat att baka hans bröd åt honom så nu får jag baka mer, vilket har lett till en del nya kreationer. Bl a ett nytt havrebröd som Lillebror nyligen beskrev så här: “Mamma, det nya havrebrödet du bakade till dagis – delicious!” Sen höll han upp 10 fingrar och sa: “Det får mer än 10 poäng!” Tyvärr hittar jag inte lappen jag kluddade ner ingredienserna på när jag höll på men den är här någonstans så ni ska snart få ta del av denna mer-än-tio-poängare!

Tills dess får ni njuta av detta gluten- och jästfria bröd utan ägg – ännu en uppdatering av lingonbrödet! Lillebrors mormor konstaterade också att det var riktigt, riktigt gott och henne kan ni lita på.

glutenfree and eggfree lingonberry bread

5 dl filmjölk
2 dl havregryn (ren havre)
4 dl rismjöl (går säkert också med majsmjöl)
2 msk mörk sirap
0,5 dl lingonsylt
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
0,5 dl chiafrön (eller linfrön)
1 dl lingon (jag tog frysta)

Sätt ugnen på 175 och klä en brödform med bakplåtspapper.
Blanda först de torra ingredienserna och tillsätt sedan resten, förutom de frysta lingonen.
Vispa ordentligt.
Rör/vispa sedan i lingonen och låt smeten stå i ca 10 minuter.
Häll smeten i brödformen och grädda i ugnens nedre del i ca 1 timme.
Ta ut brödet ur formen och låt svalna helt under en bakduk/handduk innan du skär i skivor.
Förvara i frysen och rosta när du blir sugen på en riktigt god macka.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

2 comments to this article

  1. Monika Lagerström

    on January 11, 2017 at 4:00 pm - Reply

    Blev jättegott! men hade den i ugnen i 1,5 h o ändå blev brödet kladdigare än gladdkaka. Kan det bero på att jag använde sk klibbigt rismjöl?

    Gjorde allt enligt receptet. Skulle gärna göra om, men rätt, för brödkanterna blev riktigt goda 😋.

    Mvh Monika Lagerström

    • CK

      on January 11, 2017 at 7:29 pm - Reply

      Kul att du iaf gillade kanterna. 😀 Jag har aldrig fått till något bra med klibbrismjöl så det är nog det. 🙂

      Lätt du det svalna/”torka” ordentligt? Ibland när jag bakar och vill snabba på processen så tar jag ut och skivar när det är skivbart och sen bakar jag färdigt. Det kan vara bra när man bakar något som är tjockt eftersom man helst ska baka glutenfritt långsamt.

      Hoppas det funkar bättre nästa gång!

Leave a Reply