Fröknäcke med melonkärnor. I mikron.

Jag vet att jag sa att jag skulle ta det lite lugnt på brödfronten men ni får ha överseende – jag hittade ett recept på fröknäcke som man gör i mikron, det var jag bara tvungen att testa.

När jag gick för att handla pumpakärnor (de är i regel ok vid histaminintolerans, det ni framför allt helst bör undvika är solrosfrön och sesamfrön) såg jag en påse med melonkärnor. Spännande, tänkte jag och tog den istället. Melonkärnor är så specifikt och så nytt i våra kök att jag inte hittar något som talar emot en användning i låghistaminköket. Jag utgår helt sonika ifrån att melon är ok (vattenmelon bör man vara lite försiktig med) så då är kärnorna också det. Det är dock ingen beprövad teori alls så som med allt annat: testa försiktigt för att kolla just din tålighet. Är du tveksam, kör på pumpakärnor istället (förutsatt att du tål dem).

Melon seeds

Jag brukar inte använda ägg när jag gör fröknäcke så det var också en premiär. Det gjorde så att knäckebrödet inte blev så sprött som annars. Det kan iofs också ha att göra med att jag inte var så där jättenoggrann när jag tryckte ut röran på tallriken, det blev lite tjockt här och där… Men det gjorde inget, jag satte i mig två skivor med ost medan jag skrev detta inlägg och ser redan nu fram emot frukosten, när resten ryker. 😀

Crisp bread with seeds

1 ägg
2 msk olja av det slag du tål eller smält smör
2 msk hampafrön
2 msk chiafrön
1 dl melonkärnor (eller 1 dl pumpakärnor)
1 msk linfrön
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk fiberhusk (eller 2 tsk pofiber)

Blanda alla torra ingredienser.
Vispa ägget med oljan/det smälta smöret.
Blanda ägget och de torra ingredienserna och låt stå i fem minuter.
Lägg en bit bakplåtspapper på en mattallrik.*
Bred ut smeten (här kan du, om du vill, strö något över härligheten, flingsalt t ex).
Mikra på högsta effekt i 4,5 minuter (här får man prova sig fram; olika mikrougnar har olika effekt så för en del kanske 4 min räcker).
Skär i bitar, inte helt igenom, men så att du kan bryta när det har svalnat helt.

Så. Himla. Smidigt.
Och gott var det som sagt också!

Du kan även bryta dem i mindre bitar och äta som “fröchips”.

Om du vill göra mer “traditionellt” fröknäcke i ugnen så har jag ett recept på det på Facebook, histaminvänligt fröknäcke. Ett av recepten som jag nyss upptäckte inte har överförts hit än men det kommer. Jag ska bara… Där kan du även läsa lite extra info om hampafrön och linfrön.

* Jag gjorde inte det denna gång och det var en liten miss, därför skriver jag det direkt i receptet. Det var lite pilligt att “bända loss” brödet från tallriken utan att ha sönder det.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply