Glutenfria, mjölkfria, jästfria, äggfria scones. I tårtform.

Jag försöker få Lillebror och Storasyster att äta soppa men dagens – enligt mig jättegoda – grönsakssoppa föll inte i god jord, eller hur man säger. Brödet som jag slängde ihop, det uppskattades dock så det blev en halv seger.

Det där med att rulla scones när degen är så kladdig som den gärna blir när man bakar gluten- och jästfritt är ingen större hit så jag tänkte att: “Äh, jag gör ett rundbröd och så bryter vi av bitar eller delar som en pizza.” Ni ser ju vilket det blev.

Glutenfree bread

2 dl rismjöl
2 dl havregryn, glutenfria
1 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
2,5 msk ljus sirap
1 tsk olivolja
2 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa havregrynen till havremjöl.
Tillsätt resten av de torra ingredienserna.
Blanda sedan i resten av ingredienserna och blanda väl.
Fördela smeten i en form. Beroende på form så smörj först in den eller täck botten med bakplåtspapper eller så.
Grädda i ca 30 minuter. Efter halva tiden, täck formen med aluminiumfolie så att ytan inte bränns.

Rykande varmt bröd med smör och ost – Lillebror var definitivt nöjd.

* * * * * * * * * * * *

Detta är ett s.kl. bakpulverbröd och en del med histaminintolerans har problem med bakpulver och/eller bikarbonat. Lillebror fixar bakpulver men så äter vi sällan bröd och annat bakverk, det hinner alltså inte påverka hans histaminhink. Du kan, om du inte tål bakpulver, byta ut det mot hjorthornssalt. Det brukar tålas bra. Ta då halva mängden.

Tack vare havregrynen blev det ett rätt grovt bröd. Nästa gång ska jag byta ut dem mot en slätare mjölsort, typ majsmjöl, och se om det blir ett “finare” bröd.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply