Havre- och morotsbröd, bl.a. utan jäst

Åh, sweet lord, frukosten är räddad! Jag såg detta brödrecept och blev genast nyfiken på hur det kan hålla ihop och hur det smakar så jag trotsade denna äckliga värme och satte på ugnen. Resultatet blev ett jättegott bröd, som dessutom är jästfritt, glutenfritt (inte naturligt glutenfritt dock), mjölkfritt, äggfritt,… Jag tror inte att kidsen kommer att äta det (de gillar inte synliga frön och sånt) men jag skulle nog ändå inte kunna spara något åt dem.

Gluten free, yeast free, egg free, milk free bread

6 dl havregryn, glutenfria
5 dl vatten
150 g morot, grovt riven
1 tsk himalayasalt
1/2 dl smält ghee (kokos- eller olivolja går också)
valfritt: pumpakärnor

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda havregrynen och vattnet och låt stå i ca 15 minuter.
Blanda i resten av ingredienserna och bred ut på bakplåtspapper eller liknande (max 0,5 cm tjockt).
Valfritt: strö pumpakärnor över smeten och tryck ner dem lite.
Grädda i 15-20 minuter i ugnens övre del.
Skär i bitar och låt svalna på galler.

Nästa gång ska jag testa någon krydda och/eller kanske hampafrön istället för pumpa…

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

5 comments to this article

  1. Nisse

    on December 6, 2014 at 3:44 pm - Reply

    Brödliknande yta (ganska gott), kall gröt inuti. Ska vara så eller gjort nåt fel?

    • admin

      on December 6, 2014 at 8:56 pm - Reply

      Nä, kall gröt ska det definitivt inte vara inuti. Det enda jag kan tänka mig är att du kanske inte smetade ut smeten tillräckligt tunt. Det kanske blev för tjockt?

  2. Nisse

    on December 6, 2014 at 3:45 pm - Reply

    Glömde. Suverän sida ang HIT. Bra jobbat.

    • admin

      on December 6, 2014 at 8:56 pm - Reply

      Tack!

  3. Lena

    on March 21, 2015 at 12:47 pm - Reply

    Testade precis. Jag gjorde dem för tunna, så det blev mer som plättar! Men ett bra alternativ. Har börjat att ta in havre nu, så det känns kul.

Leave a Reply