Lingonbröd – bäst just nu i låghistaminköket

Lillebror har ett nytt favoritbröd – lingonbröd. Här gjorde jag en annan variant för ett tag sen men detta måste anses vara uppdateringen. Jag förvarar det skivade brödet i frysen och tar ut och rostar allt eftersom det efterfrågas. Som vanligt är det utan jäst och detta är även ett bröd utan ägg. Inte mjölkfritt tyvärr och jag vet inte vom man kan byta ut filmjölken.

Glutenfree loaf of lingonberry bread

4 dl filmjölk (här skrev jag lite om filmjölk och histamin)
1 msk sirap
0,5 dl lingonsylt
1 msk fiberhusk (eller 2 msk pofiber)
2 msk oliv- eller kokosolja
3 dl rismjöl
2 dl potatismjöl
2 dl majsmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Sätt ugnen på 175 och klä en brödform med bakplåtspapper.
Blanda alla ingredienserna i matberedaren och låt svälla i ca 10 minuter.
Häll smeten i brödformen och grädda nere i ugnen i ca en timme.
Ta ut och låt svalna innan du skär det i skivor.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

One comment to this article

  1. Nisse

    on December 3, 2015 at 10:53 am - Reply

    Hej. Har bakat enl ditt originalrecept sen i våras och är mycket nöjd. Tack för det. Har dock ändrat lite, bl a tagit hälften ris- och majsmjöl och tagit med 2 st ägg för att få till nån volym på limpan. Ser nu att du tar med majsmjöl du också samt ökat mängden mjöl totalt. Hm, det här måste jag prova. Tack för alla goda recept du bjuder på.

Leave a Reply