Dadlar, mastocytos och blodsockerfall

I matocytosgruppen på Facebook pratade vi om mastceller och problem med blodsockerfall. Jag har inte velat sticka Lillebror på måfå men jag tror att de dippar han har kan ha med blodsockerfall att göra (det är tydligen inte ovanligt i mastcellssammanhang), men det är en annan historia. Vi pratade iaf om olika sätt att få upp blodsockret fort och dadlar nämndes, en dryck kallad Dateorade närmare bestämt. Nyfiken som jag är så googlade jag och kom fram till att detta tycks vara det godaste sen chokladmjölken uppfanns – bara utan choklad och utan mjölk.

Jag snodde ihop en liten mängd och betygen var så här: Lillebror: “Nej tack” (efter en första slurp), jag: “Oj, uh, vad himla sött” och Storasyster: “Mmmmhh, kan jag få mer?!” Gillar du sött är detta ett någorlunda nyttigt alternativ till just nämnda chokladmjölk.

Dateorade, low histamine treat

10 dadlar, färska, ta ur kärnorna
4 dl vatten

Kör i en blender/matberedare och sila, om du vill. Jag silade eftersom kidsen är aviga till “bitar” i dryck, jag själv hade druckit utan att sila.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply