Om histamin och hampa. Och hur man gör egen hampamjölk.

Det finns inte många fröer som funkar vid histaminintolerans, hampafrön tåls dock vanligtvis bra. De måste dock vara skalade, tänk på det.

Hampafrön tillhör gruppen Superfoods. De består av 21 aminosyror och över 30 % protein (edestin och albumin). Den enda populära proteinkällan med högre proteinhalt (35 %) är sojabönan men den går helt bort i histaminköket. Skalade hampafrön består dessutom av höga halter magnesium, järn och zink och har en perfekt balans mellan omega 3 och omega 6.

Jag använder hampa i mycket, jag strör en matsked på fruktsalladen, slänger i några i smoothies, i dressing,… Nu gav jag mig på att göra egen hampamjölk. Det var hur lätt som helst.

Homemade hemp milk

75 g hampafrön, skalade
5 dl vatten

Lägg hampafröna i blöt i ca 4 timmar. Låt rinna av.
Blanda dem med vattnet och kör i en blender eller matberedare tills blandningen är så slät den kan bli.
Sila genom en silduk/nylonstrumpa (med fördel oanvänd!)/en mycket finmaskig sil.

Kan förvaras i kylen i 2 dygn, i en tätt försluten burk eller flaska.

Skillnaden mot hemmagjord kokosmjölk är att kokosmjölken lätt blir lite vattnig, hampamjölken fick mer en riktigt mjölkig konsistens. Jag kan inte dricka den som den är, smaken är för jordig/nötig för mig, men det är en fantastisk bas att göra smoothies med eller att ha i gröt. Näringsinnehållet får en rejäl boost, utan att det märks. 😉 Jag skulle förresten tro att man kan använda den som mjölk i bakverk och sånt också.

Om ni vill fördjupa er i hampafrönas värld: http://manitobaharvest.com/hemp_nutrition/9970/Hemp-%3D-Superfood.html

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply