Om gröna smoothies

Jag kikade igenom inläggen som ligger och väntar på att bli färdiga och hittade detta, som faktiskt var färdigt. Det finns nog en mening med att jag hittade det just nu – nytt år och alla vill börja vara extra hälsosamma! 😉

Gröna smoothies är stora på hälsosidor i hela världen, av uppenbara skäl. Drickfärdiga råa, färska grönsaker och frukt är ju ett mycket smidigt sätt att få i sig mängder av vitaminer, mineraler,… Tyvärr innehåller dessa vitaminbomber ofta ingredienser som går bort i låg-histamin-köket. Spenat t.ex. eller avokado. Även citrusfrukter av olika slag.

Men i vanlig manér, vi hänger inte läpp över vad vi inte kan äta, vi gör toppengoda, supernyttiga gröna smoothies med det vi har till hands. Ingredienserna nedan kombinerar jag hejvilt, efter smak och tycke. Detta är inget Lillebror eller Storasyster dricker. De flesta ingredienserna kan man köra i råsaftcentrifugen och DÅ dricker de (beroende på blandning) men en smoothie är ju mer en “sörja”… Mer till mig!

Smoothieingredienser som fungerar vid histaminintolerans (se vilka som har höga halter mastcellsstabiliserande quercetin, vitamin C och – det var jag ju tvungen att lägga till nu – luteolin).

Björnbär
Blåbär
Dadlar
Granatäppelkärnor
Grönkål
Gurka
Gurkmeja (väldigt potent, ta bara lite till att börja med)
Helig basilika/basilika
Ingefära (inte för mycket)
Lingon
Melon (var försiktig med vattenmelon)
Morot
Mynta
Oregano
Persilja
Päron, skalat
Röda vinbär
Rödbeta
Selleri
Svarta vinbär
Tranbär
Äpple, grönt, skalat

Det finns fler saker som fungerar men dessa använder jag mer eller mindre regelbundet.

Du kan även tillsätta hampafrön eller chiafrön. Som vätska tar jag vatten eller någon form av mjölkprodukt (gärna hampamjölk).

Low histamine green smoothie - vitamin C,quercetin, luteolin

Här har vi gurka, äpple, grönkål, blåbär och lite riven ingefära. Och vatten.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply