Om långa to do-listor, föreläsningar och en fantastiskt god kvällssmoothie

Det har varit lugnt här ett tag nu och än är vardagsstressen inte över. Jag kan visserligen bocka av min praktik och patientföreningsmötet i Linköping där jag höll en föreläsning om mastceller, histamin och låghistaminkost men jag har fortfarande skolarbete kvar och flytten och renoveringen kräver också sitt tidsmässigt. Och så får vi ju inte glömma kidsen. 😀

“Vi vill ha mer mat” sa kidsen strax innan det var läggdags (man kan ana ett system där). “Då blir det en smoothie” sa jag, vilket accepterades för då får man äta/dricka framför TVn. Sagt och gjort, det blev en smoothie till kvällsmål. En smoothie som även fungerar finfint till frukost. Jag hade egentligen velat ha frysta körsbär eller blåbär istället för granatäppelkärnor men jag vet inte riktigt hur jag tänkte när vi var på Ica, för jag hade varken köpt det ena eller det andra. Men det gick ändå, granatäpple är dessutom en mycket bra källa till mastcellsstabiliserande vitamin C.

Smoothie

1 dl havregryn (glutenfria)
1 msk chiafrön
1 dl grekisk yoghurt (byt ut mot krämig kokosmjölk om du vill ha/behöver ett alternativ till mjölkprodukter)
1 banan (tänk på att den ska vara åt det gröna, lite omogna hållet)
1 dl frysta granatäppelkärnor
1 msk honung
1 äggula*
mjölk av det slag som tåls, eller vatten

Mixa först havregrynen och chiafröna till ett grynigt mjöl.
Skölj försiktigt av äggulan med vatten för att bli av med äggvitan.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom mjölken/vattnet och mixa till en så slät blandning som möjligt (det blir ju inte helt slätt så klart).
Späd sedan med mjölk till önskad konsistens och njuuut. Jättefräscht och gott!

* Vad gäller ägg så är det just rå äggvita som är ett problem vid histaminintolerans, tillagade ägg fungerar bra. Om du är jättekänslig/orolig att få i dig vita så strunta i äggulan i detta recept. Jag slänger i en för att boosta näringsinnehållet men den behövs inte för smakens eller konsistensens skull.

Förresten, för den som är jätteintresserad av föreläsningen jag nämnde ovan så finns presentationsmaterialet (en PPT-fil som jag gjorde om till PDF) att ladda ner för medlemmar i patientföreningen Mastcellssjukdomar Sverige.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply