Skottsäkert kaffe (även: bulletproof coffee)

“Bulletproof coffee” är skyddat så det är bäst att jag anger att det är den amerikanska hälsogubben Dave Asprey som kom på det (namnet alltså, kaffe med smör/fett har druckits långt innan någon gav det detta namn). Det som väckte mitt intresse är att det a) innehåller kaffe, b) ska vara lika mättande som en hel frukost och c) ska ge en långvarig energi eftersom fetterna gör så att koffeinet utsöndras långsamt. Här kan du läsa lite mer ingående.

Det som behövs är kaffe, smör och kokosolja. MEN: inte vilket kaffe och vilket smör och vilken olja som helst. Det finns de som hävdar att det MÅSTE vara en viss sorts produkter men någon måtta får det vara. Jag tänker inte importera originalbönorna när jag faktiskt har bra produkter hemma. Med det sagt så är kvaliteten ändå avgörande, det är viktigt med bra, ekologiska ingredienser. Det har något med fettsyror att göra, jag minns inte så det får ni googla på.

Coffee bulletproof style with ghee

Gör så här:

Koka en kopp kaffe som vanligt.
Koka upp lite vatten som du häller i en blender/matberedare för att värma upp den.
När kaffet är färdigt, häll ut vattnet ur blendern och i med kaffet.
Tillsätt 1 tsk ghee och en 1 tsk kokosolja.
Mixa det hela i ca 30 sekunder (med en hand på locket, vilket man ska göra när man mixar heta vätskor), tills du ser det där skummet alla pratar om (lite latte-mässigt).

Färdigt.

Ghee har ju en lite nötig smak och jag tyckte det var ett bra komplement till kaffesmaken. Nästa gång tänker jag nog blanda i lite kardemumma. För en nästa gång blir det. Jag ser mig redan sörpla detta i en termos på väg till skolan. En mättande dryck som gör dig pigg – perfekt!

PS1: Jag började med 1 tsk smör/olja eftersom det lätt kan bli räserfart på magen om man börjar med för mycket.

PS2: Det är lite si och så med kaffe och HIT, en del tål det inte alls, en del har inga som helst problem med det. Vet du med dig att du inte tål kaffe särskilt bra är detta kanske ett recept du bör hoppa.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply