Alternativ semla till fettisdagen: semmelbollar

Förra året gjorde vi riktiga glutenfria semlor utan jäst till semmeldagens ära, i år har jag helt sonika ingen lust. Nu vill vi så klart inte vara utan gofika när det är en så speciell dag så när jag såg ett enkelt alternativ i mitt Facebook-flöde var jag ju helt såld: semmelbollar! Vi vet ju alla att man kan göra bollar av allt – morotskaka t ex, så klart att man kan göra bollar av semlor. Eller ja, men av snarlika ingredienser. Receptet jag såg var detta men jag ändrade lite (men bara pyttelite). Jag tillsatte t ex inget socker eftersom jag tänkte att mandelmassa och florsocker är sött i sig. Och jag tog grovt havremjöl istället (mixade hevregryn). Och jag hade ingen grädde så jag tog mjölk. De står i kylskåpet nu och tanken är att jag pudrar lite färskt florsocker över dem innan vi hugger in.

Mandlar är en 1a på SIGHI-språk, för den som är histaminintolerant betyder det i det här fallet: “Små mängder tåls bra; kan evtl. orsaka sömnproblem”. För oss funkar mandel bra (vi introducerade dem för inte allt för länge sen för att vi ville ha mer histaminsänkande och mastcellsstabiliserande magnesium i kosten), men det är inget som vi äter varje dag.
Vill man inte köpa färdig mandelmassa är det lätt att göra egen, enligt detta recept t ex.

Att hitta köpesemlor som uppfyller låghistaminkökets krav är ju en omöjlighet och dessa blev riktigt goda och är att toppenalternativ för den som inte vill mecka i köket.

Semmelbollar istället för glutenfria semlor på semmeldagen

Till ca 20 bollar tog jag:

3 dl havregryn (malda)
0,5 dl mjölk
100 g smör
100 g mandelmassa
1 nypa salt
1 tsk kardemumma, mald

florsocker att pudra med

Smält smöret lite lätt i mikron eller i en gryta (så att det var halvrinnigt).
Blanda de torra ingredienserna.
Riv mandelmassan grovt.
Blanda samman allt och ställ i kylen för att stelna lite (minst 30 minuter).
Rulla till bollar och rulla i florsocker.

För en mjölkfri variant får man byta ut smör och mjölk mot mjölkfria alternativ.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply