Brända mandlar och magnesium

Dessa trodde jag att jag hade lagt ut här men det hade jag visst inte. Vilken miss! Brända mandlar – en av Lillebrors storfavoriter, och så enkla att göra.

Mandlar är en 1a på SIGHI (tåls i regel med måtta, sägs kunna orsaka sömnbesvär men det har vi aldrig märkt något av) och ja, man ska alltså helst inte äta för många. Hur många som är för många är individuellt och beror på dagsform men här tänker jag så här: mandlar är samtidigt en fantastisk källa för mastcellsstabiliserande och histaminsänkande magnesium, det skapar förhoppningsvis en balans mellan lite dålig och mycket bra. Det gör ju brända mandlar egentligen till ett naturligt antihistamin! Jo, ok, här målar jag världen lite så som jag vill ha den – för de är ju så goda! 😀

Hur som, denna jul gjorde vi en enkel, sockerstinn variant som verkligen gick hem.

Garrapinyades, candied almonds, brända mandlar

Allt du behöver är:

1 dl vatten
2 dl socker (vanligt socker, rörsocker och jag tror att även farinsocker funkar)
200 g sötmandlar

Täck botten av en stekpanna med vatten. I vårt fall var det 1 dl vatten.
Häll i sockret och mandlarna, rör runt och koka upp.
Låt puttra medan du rör.
När vattnet har kokat bort, häll av mandlarna på ett bakplåtspapper och separera eventuella klumpar med en gaffel. låt svalna och torka. Jag ställde mina ovanpå mikrougnen, de måste alltså inte torkas i ugn.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply