Brända mandlar

För några veckor sen var vi på en medeltidsmarknad och där erbjöds Lillebror kanderade mandlar av en snäll tant. Han tyckte de var jättegoda så jag har klurat på en HIT-vänlig variant. Helt HIT-säkert är det inte eftersom mandlar är gränsvärdiga (en 1a på SIGHI) men det betyder vanligtvis att man kan äta dem lite då och då. Lillebror har hittills tålt saker med mandel bra och nu snackar vi godis – inget som vi äter dagligen direkt.

Photo_Collage_Maker_FQSpoD[1]

Men ja, nu till receptet. Jag tog

2 dl kokossocker
1 dl vatten
200 g sötmandlar
1 msk ghee

Blötlägg mandlarna i minst 4 timmar och låt sen torka.

Blanda vatten och socker i en gryta eller stekpanna och koka upp.

Sänk till låg värme och rör i mandlarna.

Låt puttra och rör om då och då.

När det bara är “mandlar i klet” kvar, tillsätt fettet och rör om.

Fördela på ett bakplåtspapper (om de klumpar ihop får du pilla isär dem med en gaffel eller så).

Låt svalna.

Jag är jättenöjd med resultatet! Så nöjd att jag måste gömma en del för mig själv så att det blir något kvar till Lillebror!

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply