Dubbelplättar till fikakorgen

Idag var det dags för skolavslutning! Storasyster slutade 1an och Lillebror och jag var så klart på plats och lyssnade på barnens och pedagogernas avslutningsshow. Det var synd att det blåste så kallt men vi avnjöt vårt medhavda fika ändå. Vanligtvis kör vi på glutenfria pannkaksrullar med sylt när vi ska ha med fika/matsäck – det är så smidigt! Man kan ha ett gäng färdiga rullar i frysen, med den sylt/de bär som tåls, och bara slänga ner några i väskan när det är dags. <- Ett fantastiskt bra tips när det vankas strandhäng om jag får säga så själv.

Idag fick jag dock för mig att göra något annat (om än nära besläktat): plättar. Jag stekte plättar och sen la jag ihop två-och-två med sylt emellan. Jordgubbssylt (inte låghistaminkost) för Storasyster och blåbärssylt (låghistaminkost) för Lillebror. Så himla smidigt också att enkelt kunna ta hänsyn till både HIT och icke-HIT. Lillebror tyckte det var fiffigt: “Det blir som dubbelmackor fast med sylt och plättar – dubbelplättar!” I Lillebrors burk la jag dessutom i en näve blåbär. Han äter dem som godis och det är bra att ha något att plocka med när tålamodet efter att ha suttit still ett tag börjar ta slut…

Mini pancakes with blueberries

Hur jag gör pannkakor och plättar beror lite på vad jag har för mjölsorter hemma. Jag brukar hålla mig till ett 1:1:2-förhållande (ägg/mjöl/vätska) och för dessa tog jag:
2 ägg
1 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
4 dl mjölk
lite smör att steka i.

Ja, hur man gör måste jag inte gå in på, eller hur? 😉

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply