Friterade äppelstavar. Eller äppelpommes.

Photo_Collage_Maker_mFh3CG[1]

Friterade äppelstavar var jag ju tvungen att testa! “Är det pommes frites?” sa dottern…

Vid HIT ska man vara försiktig med friterat. Inte så mycket på grund av själva friteringsprocessen utan för att man inte alltid vet hur fräsch oljan är och vad som har friterats i den. Dessa friterade jag i alldeles nytt kokosfett i en vanlig gryta. Gick hur bra som helst och var en stor succé, ffa hos Connor gick de hem!

2 äpplen, gröna
1 dl tapiokastärkelse (går säkert lika bra med potatismjöl eller majsstärkelse)
1 dl kokossocker
2 msk kardemumma
olja att fritera i (jag tog kokosfett)

Värm ca 3 cm olja i en gryta (ju mindre diameter desto mindre olja).
Blanda sockret och kardemumman i en skål.
Häll tapiokastärkelsen i en annan skål.
Skala och skär äpplena i stavar. Försök att skära så att de har ungefär samma storlek, så de friteras jämnt.
Rulla äppelstavarna i stärkelsen.
Sänk ner dem i oljan, försiktigt och inte för många åt gången.
Fritera tills de har en gyllenbrun färg och ta då upp dem med en hålslev eller liknande.
Låt dem “olja av sig” på hushållspapper i ca 2 minuter och rulla dem sen i sockerblandningen.
Servera med något att doppa i (vaniljsås, grädde,…) eller som de är.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply