Frukostbitar med frukt och chiafrön

Kidsen och jag har precis flyttat så just nu lever vi i ett synnerligen oorganiserat kaos. Men det går det med. Jag har min matberedare inom räckhåll, med den klarar man sig långt. Jag försöker att göra stöket lite trevligare genom att sno ihop lite roliga matalternativ och idag blev det “kakor” till frukost. Jag hade ett recept i bakhuvudet som jag sett i någon barnmatsblogg. I det ingick bl a jordnötssmör och äppelsaft – så jag tog ett päron istället, och chiafrön för en extra näringsboost. Och resten höftade jag ihop på ett ungefär.

De blev mjuka och jättegoda och helt ok frukostmaterial. Lillebror åt 5 stycken till sin smoothie. Han frågade efter en efter lunchen och då värmde jag den i några sekunder i mikron för att den skulle kännas så där nybakad igen. Förvara dessa i frysen, ta med på utflykt eller bjussa på dem till fikat. Ja, eller ät dem till frukost. Jag skulle tro att man också kan göra dem i en större form för att sen skära dem i bitar (det tänker jag testa nästa gång).

Breakfast biscuits. Fruit bites.

Ca 25 st
1 stor banan (åt det gröna, omogna hållet ni vet)
1 päron, skalat
1 ägg
1 dl rismjöl
2 dl havremjöl (mixade havregryn)
1 tsk bakpulver
2 msk chiafrön

Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa alla ingredienserna i matberedaren.
Klicka ut smeten med en matsked på en plåt med bakplåtspapper eller ett sådant där silikonunderlägg. De flyter inte ut något nämnvärt.
Grädda i ca 15 minuter.

Om du tål: släng i en näve ekologiska russin i smeten. Det är lite si och så med torkad frukt. Jäsningsprocessen under torkningen ökar histaminnivåerna men den ökningen är minimal och det är sällan det som är den stora boven om du är histaminintolerant utan snarare alla tillsatser – undvik torkad frukt och russin om de innehåller svaveldioxid och sulfit. Lillebror har inga som helst problem med russin men han äter dem inte varje dag.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply