Glad midsommar! Och om lax och hur en smulpaj blev en kompromisspaj.

Årets midsommar blev ju en regnig historia. Vi hann en halv sång runt midsommarstången, sedan öppnade sig himlen och som yra höns sprang alla åt olika håll för att söka skydd mot regnet. Vi hann dock med en glass och ponnyridning så kidsen var inte helt missnöjda.

Glad midsommar!

Matmässigt höll vi oss till temat men improviserade, vi åt fisk men inte sill och blåbär istället för jordgubbar. Dagen till ära stekte vi lax, som åts med färskpotatis, en kall örtsås och en sallad (gurka, gul paprika, lite lök, gula tomater).

Jag är säker på att minst en av er nu tänker: “Kan man äta lax som histaminintolerant?” Ja, det kan man. För lax gäller precis samma regler som för t ex torsk – antingen måste den vara riktigt färsk (precis fiskad) eller fryst, helst direkt efter att den kommit upp ur vattnet. Skillnaden mellan dessa två (varvid torsk representerar alla vita, icke-feta fiskar) är att lax är känsligare för histaminutveckling p g a högre halter histidin. Vi köper så klart bara fryst lax men eftersom man som konsument aldrig vet säkert att fryskedjan har fungerat från att fisken kom upp ur vattnet äter vi inte ofta lax, kanske någon gång i månaden. Det har alltid gått bra, men lax är som sagt känsligare så vi tar det lite försiktigt.

Istället för en klassisk jordgubbstårta (jordgubbar går bort i låghistaminköket) förslog jag att vi skulle göra en enkel smulpaj med vispgrädde (utan karragenan). Vispgrädden var kidsen rörande överens om men sen ville den ena (Lillebror) ha blåbär och den andra (Storasyster) ha äpple. Jag är ett stort fan av kompromisser så så uppstod kompromisspajen.

Crumble with apple and blueberries

Kompromisspaj – smulpaj med blåbär och äpple

Blåbär
Äpple (grönt, skalat och tärnat)
3 dl havregryn
10 dadlar
50 g smör
lite ceylonkanel

Sätt ugnen på 175 grader.
Fyll en form till hälften med blåbär och den andra hälften med äpple.
Pudra med ceylonkanel.
Mixa havregrynen till mjöl och tillsätt de urkärnade dadlarna och det rumsvarma smöret.
Fördela små “grynklumpar” så att de täcker så mycket av frukten/bären som möjligt.
Grädda i ca 20 minuter och ät med vispgrädde.

Istället för blåbär och äpple kan du t ex ta tärnat päron eller körsbär, eller kanske björnbär.

Simple potatoe salad

Kvällsmys. Jag snodde ihop en sallad som den vi åt tidigare och tillsatte färskpotatis och tog örtsåsen som dressing. Vem behöver godis när man ändå kan äta så gott?!

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply