Glutenfri bakelsekopia med dadlar

Efter en stressig vecka bestämde jag mig för att sno ihop något lite speciellt till fredagsmyset – resultatet blev detta: en otroligt mättande, glutenfri, bakelseliknande skapelse med dadlar och kvarg.

Det där med kvarg och histamin… Kvarg är ok, “officiellt”, men jag vet inte varför. Så som jag förstår tillverkningen borde det iaf vara en gränsvärdig produkt. Men som sagt, den klassas som ok och i slutändan vet ni själva om ni tål den eller inte, för oss funkar det iaf. Ett alternativ till kvarg är annars så klart någon form av grädde som man tål. Om man vill ha ett mjölkfritt alternativ här kan man t.ex. vispa lite kokosgrädde (det tjocka i kokosmjölken).

Apple cake qith quark and dates

Botten:
8 dadlar, färska, urkärnade
2 msk kokosflingor
1 msk kakaopulver*

Kör allt i en matberedare. Rulla ihop till en stor boll och platta ut på en tallrik.
Toppa med kvarg och äpple och pudra lite kardemumma över.

Toppingen kan varieras i all oändlighet. Jag ville ha kvargens syrlighet eftersom dadlarna är jättesöta. Ännu syrligare hade det blivit med en näve blåbär t.ex.

* Kakao går ofta bort i låg-histamin-köket. Det har visat sig att många som inte tål vanlig kakao tål raw-kakao. Jag beställde superorganisk kakao från USA som inte föll i god jord hos Lillebror, rent smakmässigt, så nu får jag sätta i mig ett halvt kilo själv. Om du inte tål kakao kan du testa carobpulver (det blir mer kolasmak) eller så kör du naturell, bara dadlar och kokosflingor, det blir också gott!

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply