Glutenfri banankaka med carob

“Bajskaka” enligt Storasystersom som var med när jag klickade på det andra lagret… 😀
Photo_Collage_Maker_hd9CUW[1]

Du behöver

6 ägg
2 bananer (de ska vara lite gröna, mogna/övermogna bananer kan vara ett problem vid HIT)
1 dl kokosmjöl
0,5 dl tapiokastärkelse
0,5 tsk hjorthornssalt
1 nypa salt
0,5 dl kokosolja (jag smälte Biofoods smaklösa kokosfett)
7 dadlar (färska, utan kärna)
2 msk carob*

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa alla ingredienser förutom carobpulvret till en slät smet.
Olja en ugnsfast form (min är i detta fall ca 30×18 cm).
Fyll i hälften av smeten.
Blanda i carobpulvret i resten av smeten och bre sen ut den smeten som ett andra lager på smeten i formen.
Grädda i ca 20 minuter eller tills kakan klarar tandpetsprovet.

Det blev en supersaftig kaka som ffa ovan nämnda Storasyster satte i sig med en massa grädde.

* Uppdatering: numera anges carob som en 2a på SIGHI. Det är en torkad baljväxt så testa försiktigt. Många tål carob i bakverk lite då och då, mycket bättre än kakao t ex, men testa försiktigt.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

2 comments to this article

  1. L

    on April 19, 2016 at 10:43 am - Reply

    Hej! Jag såg att carobpulver är en 2:a på SIGHI:s lista. Har du annan information om att det är histaminvänligt, eller använder du det i begränsad mängd? Har inte riktigt lyckats klura ut om jag tål det eller ej, mest kanske för att jag VILL tåla det. 😀

    • CK

      on April 22, 2016 at 11:17 am - Reply

      Hej!

      Carob var en 1a och blev en 2a efter att jag lagade detta (ska lägga till det i receptet sen). Det är en torkad baljväxt så det är redan per definition lite risky, helt klart. Vi märkte aldrig att Lillebror reagerade på det men vi slutade använda det när han ett tag var väldigt känslig och sen blev det aldrig av att vi testade igen när det blev en 2a. Det man kan säga är att carob i regel tåls bättre än kakao och många använder det just som substitut. Som med allt annat när det gäller histamin är det superindividuellt. Testa försiktigt en dag när du mår bra/är stabil i evtl. reaktioner. Det är definitivt inget man bör äta varje dag men många tål det i någon godbit då och då.

Leave a Reply