Glutenfria bananmuffins till kalaset

Lillebror har blivit bjuden på kalas och då är det mer regel än undantag att vi måste ordna med eget fika. Jag brukar fråga vad det kommer att bjudas på och så försöker jag hitta snarlika alternativ. På det kommande kalaset ska det bl a bjudas på hallongrottor och blåbärsmuffins. Eftersom hallon inte funkar i låghistaminköket gjorde vi istället glutenfria blåbärsgrottor (man kan i stort sett ta vilken sylt/vilka bär som helst som man tål) och istället för blåbärsmuffins önskade han sig glutenfria bananmuffins (kika under FAQ om du funderar på om du får äta bananer). Vi bestämde oss för att göra några med körsbär också.

Jag brukar mecka med rena mjöler (rismjöl, majsmjöl och havremjöl är de mjölsorter vi använder mest) men nu kom jag på att jag faktiskt hade köpt hem en mjölmix – Lailas glutenfria majsbaserade mjölmix. Det är den gula förpackningen, den blåa och den gröna funkar inte lika bra eftersom de bl a innehåller guarkärnmjöl och bovetemjöl. Det beror så klart som alltid på hur känslig man är. Guarkärnmjöl är en 1a på SIGHI-språk och bovete en 2a. Den gula mjölmixen innehåller alltså inte dessa. Xantangummi, som den gula mixen innehåller istället för guarkärnmjöl, är en 0a och den funkar finfint för oss.

Naturell yoghurt (1a på SIGHI-språk) funkar för oss om vi inte äter det varje dag. I bak har det aldrig varit ett problem. Kanske för att man inte äter ren yoghurt rakt av eftersom det både är uppvärmt och fördelat. Ingen aning, nu tänker jag bara högt…

Ja, men hur blev de nu då? De blev jättegoda! T o m Storasyster som ofta är kritisk uttryckte sitt gillande under provsmakningen. Perfekt fluffiga och allt!

Cup cakes with banana and cherries

Till ca 20 muffins tog vi:

4 ägg
2 dl socker (jag tog rörsocker)
125 g smör
1 dl yoghurt, naturell
5 dl mjölmix
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 banan, åt det gröna hållet
några körsbär, frysta eller färska

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffiga med sockret.
Tillsätt smöret och yoghurten och vispa ordentligt.
Blanda övriga ingredienser i en bunke och blanda sedan ner lite i taget i äggsmeten.
Fördela muffinsformer på en plåt.
Skär bananen i skivor och lägg en eller två i botten på formarna, och/eller lägg två körsbär i varje form.
Häll på smeten så att formerna fylls till ca 2/3.
Grädda i ca 20 minuter.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply