Gottebollar med bipollen – rena rama dunderbollarna!

Jag snubblade över ett recept med bipollen och blev genast intresserad. Bipollen är tydligen det mest kompletta livsmedlet som finns, den perfekta födan, superfoodens superfood. På råvarubutikens hemsida läste jag att bipollen innehåller en perfekt balanserad blandning av mer eller mindre alla näringsämnen som kroppen behöver, 205 bioaktiva ämnen, 16 vitaminer, 27 mineraler och 22 aminosyror. Dessutom är koncentrationen av vitaminer högre än i både frukt och grönsaker. Holy moly.

Bee pollen, superfood

Jag har inte hittat något om att de skulle vara problematiska i histaminköket, men det säger inte direkt något, med tanke på hur ovanligt det är att använda bipollen i maten. En sak som alla källor verka stämma överens om är dock att bipollen är mycket potent, man bör börja med en mycket liten dos och sen arbeta sig upp. En startdos på 1/4 tsk verkar rekommenderas. En överdosering ska ha en laxerande effekt.

Det ska dessutom vara en myt att man, om man är allergisk eller överkänslig mot bin, kan få en allergisk chock om man äter bipollen. En del säger sig ha botat sin pollenallergi med bipollen. Det kan jag inte alls uttala mig om. Om du är bikänslig rekommenderar jag att börja med 1 korn. Om du vill läsa mer, klicka här.

Tanken var att slänga ner några i en smoothie – och det kommer jag att göra – men sen fick jag för mig att göra gottebollar.

Low histamine energy balls with bee pollen and more

2 dl kokosflingor
1 dl pumpakärnor
2 msk hampafrön
1 msk bipollen
8 dadlar

Mixa allt i en matberedare och rulla bollar. Ställ i kylen i ca 30 minuter. De kan stå längre (de kan även frysas) men 30 minuter tycker jag krävs för konsistensens skull.

Alltså, bipollen, hampafrön, pumpakärnor,… här har ni mineraler och hela kittet!

Nu tog jag 1 msk bipollen – alldeles för mycket för att starta med – men jag åt inte upp alla bollarna. Två tog jag närmare bestämt, resten är i kylen.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply