Hemgjord enhörningsglass

På midsommarafton fixade vi efterrätten – hemgjord glass i regnbågsfärger, enhörningsglass närmare bestämt. Storasyster har upptäckt tjusningen med internettets alla DIY-videos och då snubblar man även över en del recept och hopkok. Vår enhörningsglass uppstod efter ett sådant (en länk till videon finns i slutet av detta inlägg). Receptet vi snubblade över var inte anpassat till histaminintolerans men det har sällan stoppat oss – då gör vi helt enkelt om det hela.

Ursprungsreceptet är veganskt, med kokosgrädde, men vi använde vanlig, fullfet grädde (den utan histaminboven karragenan) och man använde jordgubbar, som vi ersatte med körsbär. Originalet innehåller även alger men dessa bytte vi också ut. Vi fuskade lite med grön karamellfärg för att få till en lite grönare färg. Man kan göra lite som man vill och välja de frukter och bär man tål! Vi tog blåbär, körsbär och mango (1 på SIGHI) från frysdisken och så färsk honungsmelon.

Två av fem som åt tyckte att jag snålade på sötningen. Jag höftade bara med den men gillar du sött så ska du nog vara ganska generös med sötning eftersom bären är fräscha/lite sura.

Ingredienser till glassen:

0,5 l grädde
250 g blåbär
250 g körsbär
250 g mango
250 g honungsmelon
några droppar grön karamellfärg
honung (eller annan sötning som du tål/gillar)

Mixa bären/frukten till puré, varje bärsort för sig (blanda alltså inte). Du kan behöva tillsätta vatten för att få en krämig konsistens. I honungsmelonen blandade vi i lite grön karamellfärg.
Lägg bärpurén i separata skålar.
Rör i sötningen.
Vispa grädden.
Fördela grädden på de fyra bärmosskålarna och blanda ihop.
Klicka ut bärblandningarna i en form (jag tror min var 20×30 cm), lite huller om buller.
Ta en kniv och marmorera glassen lite (“rita” några cirklar).
Täck formen med plastfolie och ställ i frysen.
Plastfolien ska ligga kloss på glassen för att förhindra isbildning. Vanligtvis ska man röra runt regelbundet när man gör glass utan glassmaskin men det går ju inte i detta fall. Jag tyckte dock att det blev riktigt bra med folien. Visst, lite iskristaller blev det men det var inte så farligt.

Här finns videon som la grunden till idén: Vegan unicorn nice cream

____________________________________________________________________ Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
____________________________________________________________________

Leave a Reply