Ischoklad. Låg-histamin-style. Och om choklad.

Är ni redo för lite julgodis? Ischoklad är inget man nödvändigtvis måste avstå när man är histaminintolerant – om man väljer vit choklad utan sojalecitin. Kakao är ofta ett problem vid HIT, Lillebror tål det inte alls bra. Det finns de som säger att de tål ekologiskt, raw kakaopulver bättre än vanligt så det kan vara något att testa om ni inte vill avstå. Jag köpte ett halvt kilo från Mexico – och kidsen gillar’t inte. 😀 Precis som högvärdig ceylonkanel smakar annorlunda än den billiga cassiakanelen som vi brukar ha i Sverige smakar ekokakao annorlunda. Jaja, nu ska ni inte tro att det är synd om Lillebror – han väljer själv råkost och bär framför chokladbollar och när Storasyster dricker varm choklad dricker han varm mjölk med honung – och älskar det.

Men tillbaka till chokladen. Vit choklad tåls vanligtvis bättre men förutom vanliga tillsatser har vi då sojalecitin och vanilj, som inte är en hit vid HIT. Jag har inte hittat vit choklad utan både vanilj och soja men jämfört med soja är vanilj en så liten bov att den blundar jag för. Vi pratar om godis som inte äts i mängder så det får gå. När det gäller soja/sojalecitin kompromissar jag dock inte. Aldrig. Det går bort.

Jag har inte hittat vit choklad utan sojalecitin i någon vanlig affär utan den får man beställa på nätet.* Dyrt är det, inte bara chokladkakan utan även fraktkostnaderna, så det är mycket möjligt att vi pratar om planetens dyraste ischoklad, men vad göra… Är det jul så är det jul och Lillebror ska inte vara utan gottigt. Bonvita är iaf ett märke ni kan hålla utkik efter. Det finns ett märke till men jag har fått hjärnsläpp så ni får googla.

Ice chocolate

20 st
100 g vit choklad
25 g kokosfett
evtl. smaksättning

Bryt chokladen i bitar och smält på låg värme tillsammans med kokosfettet i en gryta.
Häll i formar och ställ kallt.

Här fyllde jag först hälften av formerna och sen rörde jag i en matsked kokosflingor i resterande “smet” och fyllde sen resten av formerna.

Andra smaksättningar kan vara lite kardemumma eller kanske hackade pumpakärnor.

* Uppdatering: Jo, det finns det visst. Ica har t ex bakchoklad utan sojalecitin.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply