Klassisk knäck men utan mandlar

Jag vet inte om jag kommer att göra knäck i år – ingen här är särskilt förtjust i knäck – men jag delar ändå med mig av receptet och ett tips.

Rent histaminmässigt finns det inget som talar emot att göra traditionell knäck (hur bra är inte det!?) så ni kan egentligen välja vilket standardrecept som helst, det är när det gäller smaksättningen som det blir klurigt. Klassikern är ju hackade mandlar med vet ni vad vi i låg-histamin-köket kan använda istället? Precis, hackade pumpakärnor! Jag kör en näve i matberedaren så blir det grova smulor av dem.

Grundrecept för ca 70 st
50 g smör av det slag du tål
2 dl råsocker (att föredra framför vitt socker)
2 dl grädde av det slag du tål
2 dl ljus sirap

Blanda ingredienserna i en gryta med tjock botten. Rör om då och då och koka upp utan lock.
125 grader är perfekt knäcktemperatur. Vid 130 grader blir knäcken väldigt hård och vid 115 grader får den mer kolakonsistens. Om du inte har en termometer så kolla med kulprovet.

När knäcken har rätt temperatur så tillsätter du smaksättningen. Hackade pumpakärnor är som sagt en möjlighet, annars kanske hampafrön. En del tillsätter lakrits och vanilj men det ska vi ju helst undvika, ta istället lite kardemumma vetja.

Ja, sen vet ni ju hur ni gör – ni fyller smeten i knäckformer och förvarar dem svalt.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply