Connors julkakor. Låg-histamin-alternativet till pepparkakor.

Förra året bakade vi kardemummakakor istället för klassiska pepparkakor (vi tog bort kanel och nejlika) men nu kom jag på att de inte var glutenfria. Innan vi tog bort gluten använde vi dinkelmjöl, som det säkrare vetemjölalternativet, med det funkar inte nu. Så nu gjorde jag om receptet lite och slängde ihop en liten sats i ett testbak. Mitt första försök gick åt skogen. Jag kom på den smarta idén att byta ut smöret mot kokosfett. Vet ni vad som händer med kokosfett när det kyls ner? Ja, precis, degen blev stenhård. Inte gick den att “smälta” heller. Så på’t igen, denna gång med smör (välj mjölkfritt för mjölkfria kakor).

Christmas cookies

3 dl rismjöl*
1 dl tapioka- eller potatismjöl
2 tsk fiberhusk (eller 1 msk pofiber om du tål det bättre)
1,25 dl råsocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vatten
75 g smör (av det slag du tål)
2 tsk kardemumma, färsk, malen
2 tsk ingefära, pressad med vitlökspress
0,5 tsk hjorthornsalt

Koka upp råsocker, sirap och vatten i en gryta.
Tillsätt fettet och kryddorna.
Rör om och när smöret har smällt, ställ åt sidan och låt kallna.
Rör i hjorthornsaltet, potatismjölet, fiberhusken och rismjölet.
Linda in degen i plastfolie och lägg i kylen över natt. (Vill du baka vid ett senare tillfälle kan du även lägga den i frysen.)

Sätt ugnen på 175 grader.
Alternativ 1 (classic style): kavla ut degen** (vi kavlade med bakplåtspapper), ta ut kakor och grädda på bakplåtspapper eller dyl. i ca 6-8 minuter.
Alternativ 2 (latmansstajl): Forma en limpa och skär tunna skivor. Grädda skivorna på bakplåtspapper eller dyl. i ca 6-8 minuter.

De blev alldeles strålande bra och sjukt goda! De smakar så klart inte som pepparkakor, annorlunda men ändå juliga. Och de fick mer än bara godkänt av Lillebror och Storasyster, vilket är måttstocken vi jobbar efter här.

* Jag hade bara ris- och majsmjöl hemma men Lillebror tål inte majs just nu. Du kan med fördel blanda två glutenfria mjölsorter, ta i så fall 2 dl rismjöl + 1 dl valfritt annat mjöl. När man bakar glutenfritt brukar resultat bli bättre om man blandar mjölsorter.
** Kavla inte degen för tunn, de tunna blev jättehårda efter gräddningen.

Härmed förklarar jag julbakssäsongen för öppnad!

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply