Lussemuffins. Ett histaminvänligt alternativ till lussekatter.

Jag tänker inte ens försöka att göra glutenfria, fluffiga lussekatter utan jäst. Jag påstår att det är lika omöjligt som att få till fluffiga gf-bullar utan jäst och tänker istället utanför boxen – saftiga lussemuffins blev det!

Detta första försök blev 8 muffins men det var för att jag var onödigt försiktig när jag fyllde formerna. Nästa gång fördelar jag nog smeten på 5 former så att de blir lite högre. Eller så tar jag mindre former. Eller gör mer smet. Ja, ni ser, det finns flera alternativ.

Saffron cupcakes

1 dl rismjöl
1 dl havregrynsmjöl (mixade av “glutensäkra” havregryn)*
1/2 tsk hjorthornssalt (eller 1 tsk bakpulver)
2 ägg
3 msk kokosolja (eller annat fett)
1 liten banan (åt det gröna, lite omogna hållet)
1 dl mjölk av det slag du tål
5 dadlar, utan kärnor
0,5 g saffran
1 dl russin

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en matberedare.
Tillsätt sen resten, förutom russinen, och mixa till en smet.
Rör i russinen med en sked och fördela sedan smeten i passande formar.
Grädda i ca 18 minuter och låt sen svalna på ett galler, under en handduk.

Dessa blir säkert också goda med någon form av frosting. Kanske med lingon i. Eller är jag lite väl utanför boxen nu kanske… 😀

* Istället för havregrynsmjöl kan du ta en annan glutenfri, histaminsäker mjölsort som du tål (majsmjöl eller kokosmjöl). Lillebror tål inte majsmjöl längre (eller just nu iaf) och kokosmjöl blir ofta lite torrt och kompakt, därför föll mitt val på havregrynsmjöl.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply