Morotsbollar istället för morotskaka

Jag tänkte att det är dags för lite nytt till fikat och svävade in på morotskaka. Med detta i bakhuvudet blev det istället morotsbollar. Inte för att man inte kan göra en glutenfri, låg-histamin-morotskaka men jag ville sno ihop något lite snabbt, som man inte behöver baka. Inte bara blev de jättegoda, de är dessutom “utan allt” (glutenfria, mjölkfria, sojafria, äggfria är vad jag kommer på spontant) så om ni organiserar fika för personer med olika allergier och intoleranser är dessa go’bollar ett bra alternativ.

Carrot balls

1,5 dl riven morot
1 dl kokosflingor
2 msk hampafrön (eller 2 msk pumpakärnor)
6 dadlar
1 msk kokosfett
1 tsk kardemumma
1 tsk riven ingefära (går säkert lika bra med torkad)
1 tsk ceylonkanel
lite kokosflingor att rulla bollarna i

Riv moroten och blanda alla ingredienser i en matberedare.
Mixa till en smulig röra (peta ner allt från kanterna lite då och då).
Rulla till bollar som du rullar i kokosflingor.
Ställ kallt.
Kan frysas, så att du är förberedd nästa gång det vankas spontanfika.

Undvik den vanliga cassiakanelen, den tåls vanligtvis inte så bra när man är histaminintolerant. Ingefära tåls vanligtvis med “i normala mängder”. Det är ju väldigt individuellt vad som är en normal mängd, förhoppningsvis vet du vad som gäller för dig.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply