Är ni redo för julens bästa? Idag gjorde jag ock kidsen glutenfria syltgrottor enligt detta recept (utan vanilj och med blåbärssylt som fyllning). Det blev jättegott och det slog mig att det måste gå att göra en julig variant med saffran. Sagt och gjort!
20 stycken
125 g smör av det slag du tål
1/2 dl råsocker
1 ägg
2 dl potatismjöl
0,5 g saffran
1/2 dl lingonsylt*
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i mikrougnen.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda i smöret i äggsmeten.
Tillsätt saffranet och vispa ordentligt.
Tillsätt mjölet.
Klicka ut ca 1 tsk smet i formar.
Klicka i lite lingonsylt och klicka sen i resten av smeten i formarna.
Grädda i ca 15 minuter.
Låt svalna och njuuuuut.
* Du kan antingen göra egen lingonsylt genom att koka upp några lingon med lite honung eller så använder du ex. Torfolks ekologiska lingonsylt, den innehåller bara lingon och socker.
***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂***
4 comments to this article
Lottis
on December 7, 2014 at 12:42 pm -
Hej hej! 😀
Dessa kommer jag prova, jag Älskar saffran,men jag tror att lingon inte är så bra för mig. Så jag gogglade på saffran och blåbär och det är en bra kombination sägs det och jag har lite blåbär i frysen. Fast jag har ju Drottningsylt hemma också som behöver ätas upp. Tror du att det var den besk/syrliga smaken i lingonen som gjorde det så gott? Vad tror du mest på, frusna blåbär eller drottningsylt? Förr eller senare har jag nog testat båda varianter, men kul att höra vad du tror. 😉
/Lottis
admin
on December 10, 2014 at 7:49 pm -
Nä men hej! 😀 Jag tror att det är kombinationen med det syrliga som gjorde det, den är liksom inte väntad vid första tuggan. Jag föreslår att du tar blåbär till ena hälften och drottningsylt till andra, då vet du säkert. 🙂
Lottis
on December 8, 2014 at 11:01 am -
Har du testat hur det går att frysa in saffransgrottorna? 🙂
admin
on December 10, 2014 at 7:50 pm -
Det går alldeles utmärkt! Jag var tvungen att säkerhetsförvara dem i frysen så jag inte åt upp dem. Tinade dem lite snabbt i mikron när jag fick överraskande fikabesök, då blev de lite mjuka men när de hade svalnat var de frasiga/smuliga igen. 🙂