Snabb låghistaminglass utan glassmaskin

Sommar och glass är ju en måste-kombination men som med allt annat i histamindjungeln är köpeglass ett stort problem. De flesta går bort pga histaminfrisättande innehåll, det är smaktillsatser, citrus, soja, karragenan,… Är man hemma är det dock hur enkelt som helst att göra egen glass. Man kan göra egen bananglass om man tål banan, smaksatt med körsbär t ex och man kan göra sorbet genom att mixa frysta bär och frukter. Idag gjorde jag mangoglass. Mango är en “tveksam 1a” på SIGHI (det står alltså så), den tåls i regel bra. Den har dessutom en DAO-boostande effekt men med det sagt så kan man ta vilken fryst frukt som helst.

Om man inte tål mjölkprodukter kan man ta kokosgrädde istället och om man vill ha en mindre krämig, mer sorbetig konsistens går det lika bra med bara vatten men då får man anpassa mängden. Jag skulle då börja med 1 msk vatten och sen tillsätta mer allt efter som det behövs, om det behövs.

Sötningen är inget måste, jag tog lite honung eftersom jag trodde att det kanske blir för surt utan. Kan inte säga att jag smakade den så jag vet inte om den gjorde till eller från.

DAO-boosting mango icecream

1 portion
125 g mango från frysdisken
2 msk turkisk yoghurt
1 tsk honung

Mixa med stavmixer och ät direkt.

Man kan som sagt göra denna glass spontant. Om man får för sig att: “Jag måste ha glass NU!” så har man en färdig portion på mindre än 5 minuter. Glassen är äggfri, den går att göra mjölkfri, den är glutenfri och fri från tillsatser. Man kan anpassa smaken till sina behov, välj den frukt/de bär ni tål. Och: den är SÅ god! Win-win-win!

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply