Om lax och histamin. Snabbmat. Igen.

Lusten att laga mat var minimal men äta bör man, annars dör man. Som jag skrev här så är fisk i foliepaket så himla smidigt – man får en nyttig måltid som kan anpassas till innehållet i kyl och frys och disken är minimal. Igår åt jag lax* med olika grönsaker och mozzarella och till det kokade jag ris i buljong med extra gurkmeja.

Salmon with veggies, rice and turmeric

Sätt ugnen på 175 grader.
Ta en bit aluminiumfolie och olja in med oliv- eller kokosolja.
Fördela grönsaker (här tog jag blomkål, broccoli, gul lök och gula tomater) på foliebiten.
Lägg den frysta fisken ovanpå grönsakerna.
Droppa på lite olja och krydda med t.ex. örtsalt och några blad helig basilika.
Toppa med mozzarellaost.

Stäng foliepaketet så att inget kan rinna eller ånga ut och kör i ugnen i ca 45 minuter (tills fisken är tinad och genomkokt).

Koka ris i buljong och gurkmeja.

* Lax (precis som tonfisk) är en fet fisk som kan skapa problem för någon som är histaminkänslig. Tonfisk äter vi inte så jag kan bara tala för laxen, som i min erfarenhet funkar lika bra som vilken fisk som helst – så länge den har hanterats korrekt. Att hantera korrekt betyder att fisken måste frysas direkt när den har fångats och den måste förbli fryst tills tillagningen. Annars är det kört. Jag föredrar att tillaga den utan att först tina den, då skippar jag ett moment, där bakterier och histidin kan skapa histamin. Man bör definitivt aldrig köpa lax (eller någon annan fisk för den delen) från kyldisken eller i en konservburk. Vet du att du är känslig, eller om du är osäker, ta en annan fisk, det blir också gott.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply