Torsk med ingefära och vitlök

Idag kände vi för fisk. Först var jag inne på att smörsteka den, sen tänkte jag äggsås och sen såg jag en bit ingefära på bänken och då åkte experimenteringshatten på.

Jag hade torskfiléer i frysen men receptet som jag snodde ihop fungerar med annan fryst fisk också. Det enda som är viktigt är att fisken är fryst, något annat kommer inte på fråga i låghistaminköket (OM man inte fiskar själv så klart och äter direkt). Ni kommer ihåg – i det momentet som fisken fiskas upp är den säker att äta ur histaminsynpunkt (vissa undantag finns, som tonfisk t ex) men nedbrytningen börjar direkt och så länge fisken inte fryses blir den snabbt till en histaminbomb. Vi köper bara fryst fisk och “hoppas” att fryskedjan inte har brustit någon gång. Vi väljer märkesfisk/ekologisk eftersom jag har fått för mig att de har högre kvalitetsstandarder än billigprodukterna men det måste inte stämma. Vi vet ju att billigt inte alltid är dåligt. Men ja, mer kan vi inte göra (eftersom vi inte fiskar), hittills har det gått bra. Men vi äter inte fisk dagar i rad.

Cod with ginger and garlic

(Tog tyvärr ingen bild på den upplagda maten så ni får hålla tillgodo med denna. :-D)

3 torskfiléer
1 pkt färskost (naturell, utan citronsyra)
3 dl grädde (utan karragenan)
2 msk ingefära, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
lite mineralsalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg de frysta fiskblocken i en ugnssäker form.
Blanda de övriga ingredienserna och fördela detta över fisken.
Kör i ugnen tills fisken är genomkokt. Det beror lite på tjocklek, för oss tog det ca 35 minuter.

Vi åt med rårivna morötter och majs och potäter.

Ingefära och vitlök är båda 1:or på SIGHI-språk (de tåls i regel i små mängder). De har även mastcellsstabiliserande egenskaper och är båda storlirare i det antiinflammatoriska köket (ingefära sägs dessutom vara lika potent som H2-blockerare som Ranitidin). De braiga egenskaperna utgår i regel från råvaran så hur mycket som är kvar efter uppvärmning vet man inte (vad gäller de mastcellsstabiliserande flavonoiderna är det bara luteolin som tål uppvärmning) men om inte annat är det gott, det är ju inte att underskatta!

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply