Bakpotatis med enkel kycklingröra

Det är lite si och så med lusten att laga (och äta) mat när det är så varmt så jag kommer på mig själv med att tänka lite utanför boxen/leta inspiration på annat håll än de vanliga. Bakpotatis har vi inte ätit på år och dag (passar dessutom riktigt bra nu när det är grillsäsong!) och eftersom jag har färdig kyckling i 250 g-påsar i frysen* låg en kycklingröra nära. Vanligtvis blandar jag med tärnat äpple men eftersom Lillebror även reagerar på grönt äpple nu (troligtvis en korsreaktion av något slag som är kopplat till pollen) tog jag päron istället. Päron är 1 på SIGHI men vi har aldrig haft problem med dem. Jag tänkte tärna en gul paprika också och blanda i men den hade fått päls så det blev en väldigt enkel röra – som föll i riktigt god jord hos de små eftersom den var så enkel och fräsch. I efterhand kom jag på att lite rosmarin nog hade gjort susen. I regel kan man blanda i det man tål och gillar.

Vad gäller röra till så kan man använda den bas man tål – majonnäs (hemgjord för HIT-säkerhet), naturell yoghurt eller creme fraiche (naturella mjölkprodukter tåls i regel med måtta (1:or enligt SIGHI)), havrebaserad créme fraiche,… Tål man inget av dessa så kan man fräsa ihop några grönsaker man tål och fylla bakpotatisen med, som jag gjorde med min ugnsbakade sötpotatis.

Oven baked potato with chicken

Bakpotatis
Sätt ugnen på 250 grader.
Stick hål i potatisen med en gaffel.
Pensla med olja/fett av det slag du tål.
Mikra på full effekt i ca 6 minuter(vänd dem efter 3 minuter).
Linda in i aluminiumfolie och baka i ugnen i 20-30 min (det beror helt på potatisens storlek).
Ta ut, skär ett kryss i potatisen och tryck isär den lite.

Kycklingröra
1 päron (tärnat)
250 g kyckling, tärnad
2 dl grekisk yoghurt, naturell (se förslag på annan bas ovan)
lite salt
lite ekologiskt paprikapulver**

* När jag får mina “storkoksryck” steker jag t ex kyckling och fryser in i portionspåsar. Sen är det bara att snabbtina vid behov. Även när man äter låghistaminkost vill man ibland kunna äta fast food. 😀

** Ja, du såg rätt. Paprikapulver. Sött paprikapulver (inte hett/starkt, det är viktigt) tåls i regel bra. Precis som paprika är det en 0a på SIGHI-språk. Jag är överlag försiktig med torkade kryddor och örter men i detta fall, kanske två kryddmått, fungerar finfint här.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply