Höstens guld: rotmos

I dessa tider orsakas en höjd puls inte nödvändigtvis av POTS (Postural orthostatic tachycardia syndrome) utan just nu slår studenthjärtat fortare för det är rotfruktstider – så mycket gott och nyttigt för en så liten peng! Rotmos, liksom! Och helt ok att äta i låghistaminköket, de flesta rotfrukter funkar.

Mashed root veggies

I vilka förhållanden man blandar rotfrukterna är ju inte så viktigt. Jag tog ungefär lika delar morot och palsternacka och kanske en halv del sötpotatis och kålrot (kålrot är ett litet frågetecken, det kan inte rimligtvis innehålla höga histaminnivåer men histaminfrisättning kan vara ett problem för en del). Skala och skär i små bitar. Ångkoka (för att behålla näringen) tills de är mjuka och mosa sedan med en klick smör eller någon form av annat fett. En skvätt vätska (mjölk, vatten,…) brukar också vara bra. Smaka av med salt och kanske lite timjan. Jag mosade med en sån där potatismosare för jag gillar när det har lite bitar i men man kan så klart mixa med en mixerstav eller i en matberedare också.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply