Snabbsyrade grönsaker. Och om histamin och ättika.

I låg-histamin-köket går ju allt som har stått och gottat sig under en tid bort. Man kan inte äta något som har stått i en eller flera veckor. Sen går ingredienser som senapskorn och pepparkorn bort, som är vanliga när man gör syrade grönsaker. Men nu har vi avhandlat att det dåliga, det negativa – nu till hur det faktiskt fungerar alldeles utmärkt med syrade grönsaker när man är histaminintolerant – man får helt enkelt snabbsyra dem.

Quick pickled veggies

Här har vi rödlök (höga halter quercetin!), gurka och blomkål. Jag strimlade/bröt i bitar och la i en glasburk som jag hällde i en “syrningsblandning” i. Om du vill ha mer mjuka grönsaker kan du ångkoka dem en sväng innan. Vätskan jag snodde ihop bestod av 1 dl ättikssprit 12% (24% fungerar också men ta då mindre, och mer vatten), 0,5 dl vatten, 2 msk socker, 1 tsk salt. Blanda i ett glas/mugg och häll över grönsakerna.

Sen gick jag och skakade på burken då och då, medan jag lagade resten av middagen. Hur länge grönsakerna kan stå i den här blandningen är naturligtvis individuellt, beroende på känslighetsgrad. Eftersom den inte innehåller något animaliskt protein skulle vi nog kunna ha den i kylen över natt/något dygn, kanske t.o.m. två. Men jag gör så mycket jag vill ha åt gången.

När man hör ättika/ättikssprit går tankarna ofta automatiskt till vinäger och i histaminköket är det en stor, viktig skillnad, se histaminhalten:

Balsamvinäger 4000 mg histamin/100 g
Äppelvinäger 20 mg histamin/100 g
Ättikssprit 0 mg histamin/100 g

En del tål äppelcidervinäger, vi använder enbart ättikssprit.

Ättikssprit förresten, jag använder det till jättemycket annat också. Som sköljmedel i diskmaskinen, istället för mjukmedel i tvättmaskinen, som fönstertvätt,… Värsta bra-att-ha-hemma-grejen! 😀

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply