Ugnsrostad blomkål med naturligt antihistamin

Ugnsrostad blomkål är ett himla enkelt och gott tillbehör. Det tar ca 5 minuter att förbereda, det fixar man t.o.m. till en stressig vardagsmiddag.

Här har jag använt vitlök och ingefära. Vid histaminintolerans tåls vitlök och ingefära ofta “i vanlig mängd så länge man inte äter det dagligen”. Tål du det så är det bara bra för vitlöken har antiinflammatoriska och mastcellsstabiliserande egenskaper och ingefära är en potent H2-blockerare (här kan du läsa om de olika histaminreceptorerna).

Roasted cauliflower with garlic and ginger

1 blomkålshuvud (detta var väldigt litet)
1 vitlöksklyfta
1 tsk ingefära
2 msk olivolja
nypa salt

Sätt ugnen på 180 grader.
Fördela blomkålsrosetterna i en ugnsfast form.
Blanda oljan, saltet, vitlöken och ingefäran* i ett litet glas eller skål och droppa över blomkålen.
Rör om och ställ i ugnen.
Rosta tills de har fått lite färg (ca 25 minuter). Rör om då och då.

Ni får anpassa mängderna till era smaklökar. När kidsen ska äta håller jag tillbaka lite med kryddor och smaksättning. Jag tror att det skulle bli gott med gurkmeja också, gurkmeja och timjan kanske.

* Det går utmärkt att pressa en bit ingefära i vitlökspressen, för den som inte vill hålla på att hacka eller riva.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply